Heinähatun Helsinki

T:Teksti:

Lehmä

Maaseututunnelman oleellisin osa on lehmä. Fallkullan tilalla Tapanilassa on peräti neljä lehmää ja kaiken lisäksi myös vuohia, kanoja, sikoja, lampaita, pukkeja, ankkoja ja hevosia. Lehmiä ei lypsetä, mutta niillä teetetään vasikoita.
Fallkullan kotieläintila, Malminkaari. Ma-to 10-16, su 10-15. Vapaa sisäänpääsy. Fallkullaan pääsee Rautatieasemalta I-junalla.

Sienestys

Menikö mansikkasesonki ohi ja pakastin ammottaa tyhjyyttään? Suksi sieneen.
    Uudenmaan Marttojen sieniasiantuntija Hanna Pikkarainen luettelee auliisti parhaita poimintapaikkoja: “Vuosaaren Uutelasta on kuulemma tullut tänä syksynä jos jonkinlaisia sieniä. Paloheinässä on perinteisesti hyviä sienipaikkoja. Espoon puolella sieniä löytyy Friisilästä, Vantaalta esimerkiksi Martinlaaksosta.”
    Pääkaupunkiseudulta voi kerätä kaikkia keskeisiä sienilajikkeita. Syksyn hittejä ovat mustatorvisienet, kangas- ja haaparouskut, kangastatit ja suppilovahverot. Pikkaraisen mukaan sienet eivät ole maalaisserkkujaan likaisempia, jos ne poimii autoteiden tai tehtaanpiippujen ulottumattomissa olevilta ulkoilualueilta.
Uutelaan pääsee seuraavasti: ensin metrolla Vuosaareen, sitten bussilla 90A Sumukujalle ja sen jälkeen n. 1.5 km kävellen. Martinlaaksoon kulkee M-juna ja Friisilään mm. bussit 122A ja 132.

Metsästys

Metsästäjien liipaisinsormet on käytännössä sidottu Helsingissä. Liikuntavirasto myöntää metsästyslupia vain muutamien vesilintujen kuten heinäsorsien pyytämiseen. Helsingissä hirviä saa ampua vain poliisi, ja sekin vain hätätilanteissa. Espoossa ja Vantaalla toimii sen sijaan jopa hirviseuroja.
Pääkaupunkiseudun metsästäjätoimisto puh. (09) 350 7244. Lähimmät linnustusluodot: Tiirakari, Koirakari, Söderholminkupu, Syväkari, Viinakupu, Abrahaminluoto ja Räntty. Pääsy vain omalla veneellä. Lähin luoto, Tiirakari, on noin 2 kilometrin päässä Kaivopuistosta.

Kalastus

Kala- ja riistantutkimuslaitoksen mukaan Helsingin seudulla on 50 000 kalastuksen harrastajaa – enemmän kuin missään muussa Euroopan pääkaupungissa. Merestä nousee vuosittain 600 000 kiloa saalista. Kuha tärppää Kruunuvuorenselällä, Seurasaarenselällä ja Vanhankaupunginselällä. Meritaimenta ja merilohta irtoaa ulkosaaristosta. Silakkoja voi narrata Lauttasaaren sillalta.
Lauttasaareen pääsee mm. busseilla 65A ja 66A, Kruunuvuorenkadulle raitiolinjalla 2 ja Vanhankaupungintielle busseilla 68 ja 71.

Pelto

Viikissä riittää peltoja. Väljässä helsinkiläispitäjässä saattaa tosin törmätä futuristiseen yliopistoarkkitehtuuriin tai kerrostalosumppuihin.
Viikkiin vievät bussit 77, 73 ja 74.

Airon varteen

Helsingissä voi soudella Töölönlahdella, vaikka ei omistaisi venettä. Puolessa tunnissa ehtii Hakaniemen kautta Korkeasaareen, jonne ei kuitenkaan saa nousta. Kioskilla pääsee käymään viereisellä Mustikkamaalla.
Töölönlahden venevuokraamo Finlandia-talon takana olevalla parkkipaikalla kello 14-19. Tuntivuokra 9 e. Säävaraus.

Jalalla koreasti

Helsingissä kesän lavatanssisesonki on ohi, mutta Vantaan Pavilla järjestetään lavatansseja vielä lokakuussa. Syyskuussa esiintyvät muiden muassa Meiju Suvas ja Paula Koivuniemi.
Pavi, Honkanummentie 6, Vantaa. Pavin lähelle pääsee busseilla 730, 733 ja 741.

Turvesauna

Finlandia-talon kupeeseen pystytetty turvesauna on osa turvetaiteilija Papu Pirtolan Naurumuuri- ympäristötaideteosta. Savusaunaan mahtuu kerralla kymmenkunta ihmistä. Kiuas lämpiää kerran viikossa, todennäköisimmin keskiviikkoisin. Viime syksynä saunaa käytettiin vuoden loppuun asti. Saunapuut on usein saatu lahjoituksena, mutta saunomisesta saa myös maksaa.

Sumpille

Kaupungin huoltamot on tasapäistetty kliinisiksi nakkikojuiksi, joihin mennään korkeintaan ostamaan yöllä tupakkaa. Maalla huoltamot ovat nuorisotalojen jatkeita ja yleisiä ajantappopaikkoja. Helsingin erikoiskahviloihin kyllästyneet löytävät maalaishuoltamoiden joutilasta tunnelmaa esimerkiksi Vantaan Tuusulantien varrelta.
Ruskeasannan Shell, Tuusulantie 10. mm. busseilla 615, 623 ja 633.

Pub Heinähattu

Kallion Pub Heinähattu on aikojen saatossa menettänyt heinähattuuttaan. Riisutun räkäläkonseptin päälle on liisteröity rockia: Alice Cooperin ja Nick Caven kuvat ovat valloittaneet seinät. Sisustuselementtien joukossa on tosin edelleen retrohelmiä: Ensio Joensuun levynkansia ja kolikoilla toimiva tuoksutusautomaatti wc:ssä. Pub Heinähattu on kuin kaupunkiin muuttanut maalaisserkku, joka on ylpeä juuristaan, mutta ei pidä niistä meteliä. Se sopii kaikille, jotka haluavat fiilistellä Kekkos-Suomen väljähtyneitä muistoja, vaikka tuntevat ne vain vanhempien tarinoista.
Pub Heinähattu. Vaasankatu 9. Lähin metroasema: Sörnäinen.

Matti Rämö