Staalo: Haluatko luuseriksi?

T:Teksti:

Vuoden yököttävin tv-mainos kysyy, haluatko kirjailijaksi? Mainoksessa kirjailija haluaa samppanjaa, limusiineja, silikonia. Sitä ei tipu kirjailijalle. Mutta jos hänestä tulee elokuvaohjaaja, silloin simsalabim koittaa maine, mammona & paparazzien salamoiden räiske.
    Kirjailijana kusen tuollaisen seksistisen, elitistisen mainoksen päälle.

Älä sitten ryhdy kirjailijaksi. Ryhdy tuotteeksi. Tässä dataa: kirjoita yhtä kirjaa 13 vuotta ilmaiseksi työsi & opiskelusi ohella, ja muista samalla kinuta taideapurahaa. Vihdoin saat apurahaa yksittäissummina, joista yhteenlaskettuna muodostuu kitkutellen puolivuotinen apuraha, jolla voit keskittyä ruhtinaallisesti vain kirjan kirjoittamiseen.
    Mutta. Tämän saman summan saa yksi Idol yhdestä ainoasta keikasta – esiintyessään peräti 45 minuutin ajan.
    Totta. On siis valittava toinen tie. Muutu tilittäväksi bimboksi: saat paskalehden kustantamaan ulkomaanmatkan plus matkarahaa täsmälleen saman summan kuin kirjasi ennakkomaksu on.
    Mutta mitä jos matkaa ei tipu? Tylsääkö? Ala poliitikoksi. Saat ammuskella, doupata & vetää turpaan, ja silti pestisi säilyy & liksa juoksee.
    Entä rock-staran ura? Saat doupata, mömmöillä ja huristella mönkijällä omassa tv-showssa. Grameksit juoksee.
    Tai ryhdy urheilijaksi. Saat doupata, saat maat ja mannut. Saat sponsoreilta kehitysmaiden lapsosten ompelemat lenkkarit, ja sinulla on varaa ostaa vanhemmillesi asunnot ja autot.
    Tosin kirjailijanakin koet jännitystä: pidät vasemmalla kädellä ulosottomiehen käytävän puolella ja oikealla kirjoitat kolumneja maksaaksesi vuokran. Sesonkeja ei huomaa, eikä vuodenajan vaihtumisia. Toisaalta: krapulaa ei tunne.

Ok, joskus saat apurahaa ja peräti kirjoitat kirjaa. Ja kirjoitat vimmatusti, siis teet työtä 16 tuntia vuorokaudessa – puolen vuoden ansiosi kirjoittajana on yhteensä 20 euroa. Tienaat siis yhtä paljon kuin viktoriaanisen ajan keskiverto tulitikkuaskin liimaaja 1800-luvun lopun Lontoossa.
    Vain verottaja on huolissaan siitä, millä oikein tulet toimeen. Niin millä vitulla? Ei, ei suinkaan. Ethän sinä sillä kirjoita.

Sitten helvetti aukeaa. Apurahatkin loppuvat. Turha odottaa, että sossu auttaa. Työvoimatoimisto tekee kirjailijasta yrittäjän – näin tälle ei tarvitse maksaa työttömyysrahaa. Voiko kirjailija olla työtön ja hakea oikeata työtä? Voi. Mitä on tarjolla? Esimerkiksi alastonmallin, sirkuspellen ja Mikkelin läänintaiteilijan virkoja. Kirjailija-yrittäjä hoitaa ne kaikki. Vaikka yhtä aikaa.
    Tosin hän ei ole enää silloin kirjailija.

Jemina Staalo
Kirjoittaja on Helsingissä asuva
lappilaiskirjailija.