Palmenia haastaa Palahniukin

T:Teksti:

Kirjoittajakouluttaja Timo Montosen työpäivä alkaa klikkauksella Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kertomukset kirjaksi -verkkokurssin etusivulle. Näytöllä on ilmoitus, että virtuaalityöhuoneeseen numero 6 on tullut viestejä.
    Tuulikki Norrlin, 41, on lähettänyt pari uutta katkelmaa tekeillä olevasta romaanistaan. Hän on yksi kurssin kuudestatoista verkko-opiskelijasta. Hyvältä näyttää, Montonen miettii tekstistä. Hänen mielestään se on kuin lapsuuden muistikuvien helminauha.
    “Uskoisin, että tätä liuskaa on kirjoitettu kauan, niin tihentynyttä se on, osin unenomaista. Kuviksi kiteytyviä aistihavaintoja ei kerrota niin kuin lapsi ne kokee, vaan niin kuin aikuinen ne muistaa ja kertoo, valikoiden, suodattaen, kielellisesti taidokkaasti hioen”, Montonen kehuu.

Montosen työn päätavoite on kertoa kirjoittajalle lukijassa heräävistä ajatuksista ja odotuksista tekstin jatkon suhteen.
    “Palautteen avulla kirjoittajan on mahdollista saada selville, välittyykö lukijalle se, mitä hän haluaa sanoa”, Montonen kuvailee.
    Montonen on luotsannut Palmenian kirjoittajakursseja seitsemän vuotta. Hänen mielestään verkko-opiskelu soveltuu erinomaisesti kirjoittamisen opiskeluun.
    “Koska kirjoittaminen on hidasta ja yksinäistä puuhaa, on hyvä ettei kursseja ole sidottu maantieteelliseen sijaintiin. Verkon kautta palautteen myös saa nopeasti.”
    Montosella ja Palmenian kirjoittajakoulutuksella on opiskelijoita Keski-Eurooppaa myöten. Kuuluisin lienee 1990-luvun lopulla kesäyliopiston kurssille osallistunut Ranya Paasonen (os. ElRamly), jonka esikoisteos Auringon asema voitti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon.

Itse yleistä kirjallisuustiedettä ja teoreettista filosofiaa opiskellut Timo Montonen julkaisi oman esikoisensa kaksikymmentä vuotta sitten. Ammattikirjailijan sijaan hänestä tuli kuitenkin kouluttaja. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa, kansanopistoissa ja aikuisopistoissa sekä Helsingin seudun kesäyliopistossa.
    Verkko-opettajaksi Montonen päätyi käytyään Palmenian järjestämän nettisivukurssin. Kurssilla syntyi luonnos verkossa toimivasta kirjoittajakoulutuksesta. Idea vaikutti toteuttamiskelpoiselta, ja sillä tiellä ollaan.
    Montosen ohjaama, puolen vuoden mittaiselle Kertomukset kirjaksi -kurssille voi kuka tahansa osallistua – siis kuka tahansa, joka maksaa kurssin hinnan 1 380 euroa. Palmenia järjestää myös muita kirjoittamisen kursseja. Palmenian kurssit ovat maksullisia ja niille voi osallistua kuka tahansa.
    Opettaja Montonen on ehtinyt kuitenkin myös kirjoittamaan. Hänen toisen romaaninsa Kaksitoista aamua julkistamista juhlittiin Palmeniassa maaliskuun lopussa. Samalla pohdittiin seminaarissa, miten kirjailija syntyy.

Sen verran seminaarissa selvisi, että kirjailija syntyy kirjoittamisprosessin hitauden ja näennäisen tehottomuuden hyväksymisestä.
    “Kirjoittajan ei tarvitse olla nonstop-verbaalikko, vaan paremminkin kömpelö sanojen etsijä”, Montonen sanoo.
    Siksi kirjoittajakoulutuksen yhtenä tärkeänä tehtävänä onkin kirjoittajan itsetunnon vahvistaminen.
    Ainakin Tuulikki Norrlin on tyytyväinen.
    “Koulutuksen ansiosta olen oppinut suhtautumaan omaan kirjoittamiseen päämäärähakuisesti. Olen myös oppinut analysoimaan oman tekstini vahvuuksia ja heikkouksia”, sanoo Norrlin, joka raportoi Montoselle kuukausittain, mikä kirjoittamisessa tökkii tai innostaa.
    Lahdessa asuvan Norrlinin tekeillä oleva esikoisromaani on itsenäistymiskertomus, joka käsittelee syyllisyydestä vapautumista. Ja sen hän joutuu kuvailemaan itse.
    “Vaikka koulutuksen avulla voikin opettaa kielen keinoja, on kirjoittajalla oltava sanottavaa ja helvetinmoinen vimma ja halu sen sanomiseen”, Montonen tiivistää.

Lauri Paavola

www.studium.helsinki.fi