Romanien kallis turistimatka

T:Teksti:

Ulkomaalaislaki uusiksi! Turvapaikanhakijat rajalta takaisin! Alkuvuoden aikana Suomesta on hakenut turvapaikkaa noin 300 slovakialaista romania. Se sopi hyvin oikeistolle ja huonosti pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöille.
    Kokoomus ehätti Jari Vilénin ja Ben Zyskowiczin suulla vaatimaan viime hetken tarkistuksia uuteen ulkomaalaislakiin, joka pitäisi hyväksyä pääsiäisen jälkeen. Turvapaikanhakijat pitäisi saada käännytettyä jo rajalta, ilman kunnollista tutkintaa.
    ”Hakijoiden virta kasvaa, tällaisenaan uusi laki ei estä aiheettomia turvapaikkahakemuksia”, Zyskowicz huolestui.
    Jari Vilén ilmoitti, että tulijat ovat turisteja, jotka käyvät koko perheen voimin keräämässä mukavan tilin. Helsingin Sanomatkin kertoi, että ”eräiden arvioiden mukaan elintasoero on sellainen, että Suomessa vastaanottokeskuksessa olon ajalta maksettava toimeentulotuki on huomattava apu Slovakiaan palattua”.

Tarkkoja lukuja kukaan ei ole esittänyt, joten lasketaanpa hiukan: Suomi katsoo Slovakian olevan kaikille sen asukkaille turvallinen maa, joten sieltä tulleiden hakemukset käsitellään nopeutetussa menettelyssä.
    Tänä vuonna Ulkomaalaisviraston pikakäsittelyssä päätöksentekoon on kulunut keskimäärin 11 päivää. Kahdeksan päivän valitusajan jälkeen romanit voidaan passittaa paluumatkalle. Eli romanit ovat ehtineet olla täällä kolmisen viikkoa.
    Siltä ajalta esimerkiksi nelihenkiselle perheelle, jolla on 10- ja 17-vuotiaat lapset, on maksettu toimeentulotukea noin 670 euroa. Paitsi niille, jotka on ohjattu Naantalin ”transit”-vastaanottokeskukseen, jossa on myös ruokatarjoilu, jolloin päiväraha on vain 2,5 euroa.
    Mutta entäpä perheen kulut? Romaneista suurin osa on tullut Suomeen tsekkiläisen lentoyhtiön vuorolla OK 480 Prahasta Helsinkiin. Prahasta ostettuna perheen liput olisivat maksaneet – 670 euroa.

Mutta Prahaankin pitää ensin päästä kotikylästä: suurin osa romaneista on ollut kotoisin itäslovakialaisesta Trebisovin kaupungista. Reilu kuukausi sitten romanit mellakoivat siellä hallituksen puolitettua sosiaalietuudet: kuukausittainen sosiaaliavustus on 30 euroa.
    Luultavimmin nämä ryhmämatkat ovat olleet jonkun järjestämiä, joten välittäjät kuittaavat oman osansa. Suomessa turvapaikanhakijoille ei makseta kuin majoitus, joten kolmessa viikossa ehtii kulumaan nelihenkisellä perheellä taatusti pari sataa euroa kituuttaenkin.
    Käytännössä romanit jäävät siis miinukselle matkastaan. Ja on vaikea kuvitella vastaanottokeskuksissa asumisen – tai lentoaseman säilössä odottelemisen – olevan heidänkään käsityksensä leppoisasta lomasta.
    Slovakiasta on raportoitu poliisin ja rasististen ryhmien romaneihin kohdistuvasta rajusta väkivallasta. Lisäksi maan hallitus on myöntänyt, että romaninaisia on pakkosteriloitu heidän tietämättään sairaalakäynnin yhteydessä.
    ”Romanien tilanne parantui silloin, kun Slovakia vielä haki EU:n jäsenyyttä. Nyt kun jäsenyys on varmistunut, romanien asema on tullut taas tukalammaksi”, kertoo turvapaikanhakijoiden vastaanotosta vastaava erikoissuunnittelija Marja Pentikäinen työministeriöstä.
    Ihmisoikeusjärjestöt eivät väitä, että kaikki romanit olisivat oikeutettuja turvapaikkaan. He vaativat, että romanien hakemukset pitäisi käsitellä yksilöllisesti, niin kuin kansainväliset sopimukset velvoittavat.
    Romaneja asuu Slovakiassa vajaat puoli miljoonaa maan 5,4 miljoonan väestöstä. Heistä yksi sai Suomesta viime vuonna oleskeluluvan kohtuusyistä. Hakijoita oli 85.
    Kaikille turvapaikkapäätöstä Suomessa odottaneille ulkomaalaisille maksettiin yhteensä toimeentulotukea viime vuonna 7,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2002 suomalaisille maksettiin toimeentulotukea yhteensä 480,2 miljoonaa euroa.

Riku Siivonen
Kuvitus Inari Savola