Franz-setä: Pimeä yhteisöllisyys

T:Teksti:

Maailman monimutkaistuessa etsitään ratkaisuja, jotka mahtuvat yhteen sanaan. Näyttäisi, että jälleen kerran on löydetty viisasten kivi. Taikasanaksi on muodostumassa abstrakti asia, jonka nimeen vannovat niin markkinatalouden pahuutta itkevät vasemmistolaiset, valtion holhoukselle vaihtoehtoa hakevat oikeistolaiset, tuulenpesiään rakentavat vihreät kuin maailman muuttumista pelkäävät kepulaiset ja kristillisdemokraatit. Sana on yhteisöllisyys.

Yhteisöllisyys. Ympäripyöreä sana ääntämistä myöten. Sopivasti epämääräinen ja johonkin hyvään viittaava. Yhdessä kestämme! We are family!

Olen eri mieltä. Yhteisöllisyyden pimeä puoli on sysimusta. Ystäväni on iloinen, että sattui syntymään maaseudulle vasta silloin, kun peruskoulu ja riittävän kehittynyt joukkotiedotus antoivat mahdollisuuden itsensä löytämiseen ja synnyinyhteisöstä irtaantumiseen. Paremmin ei käynyt naapurille. Hänet kasvatettiin kiinni maahan ja perinteeseen ja nyt hän kärvistelee työttömänä ja vailla järkevää koulutusta.

Toisen ystäväni vanhemmat olivat kiihkeitä vasemmistolaisia, jotka imivät oppinsa joukkoliikkeestään. Kasvatus oli sen mukaista. Suklaa ja colajuomat olivat porvarillista hapatusta ja ruuan tähteeksi jättämisestä piti tuntea kehitysmaiden takia syyllisyyttä. Näille älyttömyyksille ystäväni puistelee nykyisin päätään. Etsiessään psykoterapiassa syitä syömishäiriöönsä.

Yhteisöllisyyden korottaminen ylimmäksi arvoksi on vaarallista, sillä yhteisöissä valtaa käyttävät karismaattisimmat, ovelimmat ja röyhkeimmät. Se on myrkkyä herkille toisinajattelijoille. Siksi tarvitaan yhteisöt ylittävää vallankäyttöä. Valtiota, joka suojelee lapsia huonoilta vanhemmilta. Markkinataloutta, joka takaa mahdollisuudet pinnalta heikoille. Universaalia tiedettä, joka kumoaa yhteisöjen harhaopit. Kulttuuria, joka herättää halun uuteen.

Yhteisöllisyys ei ole ratkaisu maamme ongelmiin. Päinvastoin, menestyksemme on syntynyt sen rikkomisesta. Elinkeinoelämäämme pyörittävät synnyinyhteisöissään väärinymmärretyt kirkonkylien priimukset. Ja kulttuurielämän kirkkaimmat nimet ovat saaneet eväänsä yhteisöistään vieraantumisesta.

franzaillaan@yahoo.com