Ehkäisy maksuttomaksi

T:Teksti:

Kouluterveyskysely kertoo, että suomalaisnuoret aloittavat seksisuhteet muita eurooppalaisnuoria aikaisemmin. Joka viidennellä ysiluokkalaisella tytöllä on ollut 3-4 partneria, ja 16-vuotiaista tytöistä 60 prosenttia on aloittanut yhdynnät.
    Yleisin sukupuolitauti klamydia lisääntyy pelottavaa vauhtia etenkin alle 20-vuotiailla tytöillä ja pojilla. Reilusti yli puolet tartunnoista on 15-24-vuotiailla.
    Kohdunkaulan syövän esiasteet ja syöpä lisääntyvät nuorilla: YTHS:n terveysasemilla tehdyssä tutkimuksessa ensimmäisen vuoden opiskelijanaisista peräti 33 prosentilla todettiin papilloomavirus, joka aiheuttaa kondyloomaa ja nostaa huomattavasti riskiä saada kohdunkaulansyöpä.
    Viime vuonna raskauden keskeytyksiä tehtiin 400 vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta 20-24-vuotiaiden tekemät abortit lisääntyivät kaksi prosenttia.

Tutkimustulokset linkittyvät pelottavalla tavalla yhteen. Ei siinä mitään, että teinit sekstailevat – kunhan käyttäisivät kondomia. Viidennes peruskoululaisista ja lukiolaisista ei ollut käyttänyt viimeisimmässä yhdynnässään mitään ehkäisyä. Kondomia oli käyttänyt vain puolet.
    Ja se näkyy, varsinkin sukupuolitauti- ja kohdunkaulansyöpätilastoissa. Niillä on nimittäin suora yhteys. Papilloomavirus on kohdunkaulan syövän ja sen esiasteen kiistaton syy. Kohdunkaulan syövän riski kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän nuorilla on seksikumppaneita. Riskiä kasvattaa varhainen yhdyntöjen aloittaminen ja tupakointi. Ja kun vielä muistaa, kuinka paljon suomalaistytöt tupakoivat, ei opiskelijanaisten korkea sairastumisriski ole ihme. Tupakoivilla naisilla on neljä kertaa suurempi riski saada kohdunkaulansyöpä kuin tupakoimattomilla.

Nuorten seksuaaliterveys on vaarassa. Sen eteen on nopeasti tehtävä konkreettisesti töitä, tai tilanne huononee entistäkin nopeammin. Moraalisaarnojen sijaan suomalaisnuoret tarvitsevat takaisin niitä palveluita, joita heillä joskus oli.
    Väestöliiton ylilääkärin Dan Apterin mukaan (Suomen Lääkärilehti 16.4.) nuorten seksuaaliterveyden dramaattinen romahdus on seurausta 1990-luvun puolivälin leikkauksista. Monesta kunnasta lakkautettiin ehkäisyneuvolat tai palveluita supistettiin, eivätkä koululaiset pääse riittävän usein kouluterveydenhoitajan juttusille. Myös asiakasmaksut ovat nuorille liian korkeita, ja ehkäisyvälineet teinien kukkarolle liian kalliita. Alle kolmekymppisten ongelma on se, että vaikka kohdunkaulansyöpä on helppo todeta irtosolukokeen avulla, kunnat ovat huomattavasti harventaneet seulontoja. On ihmeellistä, ettei klamydiaseurontojakaan tehdä juuri missään, vaikka siihen satsatut kustannukset tulevat moninkertaisesti takaisin, kun kohdun ulkopuoliset raskaudet ja hedelmättömyys vähenevät. Onneksi YTHS seuloo ainakin klamydiaa varsin mallikkaasti.

Suomi on niitä harvoja Euroopan maita, joissa nuoretkin joutuvat maksamaan ehkäisystä täyden hinnan. Ehkäisy olisi saatava ilmaiseksi koulu- ja opiskelijaterveydenhoidon asiakkaille, jotta nuorimmillakin on aidosti mahdollisuus – siis varaa – käyttää tuplaehkäisyä, siis samanaikaisesti sekä kondomia että e-pillereitä. Yhteiskunnalle se olisi halpa ja viisas tapa siivota sukupuolitauti- ja syöpätilastoja.

Anna-Liina Kauhanen