Sakkinen: Tomaattien ostaminen kiellettävä

T:Teksti:

MT Conakryn ruumasta löytyi 153 nälästä ja janosta kärsivää afrikkalaista, yksi heistä raskaana oleva nainen. He olivat viruneet ruumassa kaksi viikkoa ulosteidensa keskellä. Yksi matkustaja oli sairastunut vakavasti juotuaan janossaan ruumasta löytynyttä keltaista nestettä.
    Kuulostaa satoja vuosia vanhalta orjalaivalta matkalla Amerikkaan, mutta tämän romutuskelpoisen rahtialuksen löysi kuukausi sitten Espanjan kansalliskaarti 60 merimailin päästä suomalaisten lempilomakohteesta Teneriffalta. Nyt MT Conakryn matkustajat – vai pitäisikö sanoa rahti – odottavat Kanarian paratiisisaarilla selleihin suljettuina karkoitusta kotimaihinsa, Ghanaan, Nigeriaan ja Senegaliin.
    Kukaan MT Conakryn siirtolaisista ei halunnut paljastaa lehdistölle matkalippunsa hintaa, mutta normaali ihmissalakuljetusmafioiden taksa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta Espanjaan on 1 000-2 000 euroa.

Toiseen suuntaan pääsee halvemmalla – ja mukavammin. El Corte Inglés -matkatoimisto ja Pullmann Cruises mainostavat unelmaristeilyjä Afrikan rannikolle ja Kanarian saarille 349 eurolla sisältäen täysihoidon ja varmasti riittävästi makeaa vettä. 899 eurolla pääsee Karibian risteilylle, johon voi lähteä espanjalaisvalloittajien jalanjäljissä nauttimaan ikuisesta kesästä.
    Suosikkisatama Karibialla on Dominikaaninen tasavalta, johon eurooppalaiset risteilymatkustajat tuskin jättävät eurojaan, mutta joka elää ulkomailta tulevasta rahasta: suuri osa dominikaanien kansantuotteesta koostuu siirtolaisten Pohjois-Amerikasta ja Länsi-Euroopasta perheilleen lähettämästä rahasta.
    Mutta toki myös siirtolaiset pääsevät mukavasti takaisin kotimaahansa, melkein turistien tapaan. Espanjan sisäministeriö järjestää karkotukset lentokoneen kyydissä, ja näitä charterlentoja lähtee viikoittain Madridista muun muassa Bukarestiin, Bogotaan ja Lagosiin. Yhtä siirtolaista saattaa lennolla kaksi mellakkapoliisia. Suomessa säästetään työvoimakustannuksissa huumaamalla karkotettavat.

Tammikuussa romanialaisella Claudialla, 19, kävi onnekkaasti. Haikara saapui juuri oikealla hetkellä. Claudiaa ja hänen aviomiestään Ilieviä oltiin viemässä karkotuslennolle, mutta matkalla hänelle tuli huono olo. Poliisiauto pysähtyi huoltoasemalla, jonka naistenhuoneessa Claudia synnytti potran poikavauvan.
    Me länsieurooppalaiset olemme hyväsydämisiä: perheelle myönnettiin oleskelulupa “humanitaarisista syistä”.

Me länsieurooppalaiset rakastamme laittomia siirtolaisia, mutta emme halua heistä ylitarjontaa. Haluamme vain sen verran vahvoja käsiä ja avonaisia jalkovälejä kuin täällä todella tarvitaan.
    Espanjalaiset, hollantilaiset ja suomalaiset vaimot lataavat hypermarkettien ostoskärryihin siirtolaisten poimimia tomaatteja kaksi euroa kilo ja heidän aviomiehensä makaavat tomaatinpoimijoiden vaimojen kanssa 30 euroa/laaki.
    Ruotsi on kriminalisoinut seksipalvelujen ostamisen poistaakseen prostituution lieveilmiöt kuten ihmiskaupan ja orjuuden. Myös tomaattien ostaminen tulee kieltää lailla, koska ne on mahdollisesti tuotettu laittomalla siirtolaistyövoimalla, ihmiskaupalla ja jonkinasteisella orjuudella.
    Sitten, kun seksin ja vihannesten ostaminen on loppunut, MT Conakrylla matkanneet afrikkalaiset ja muilla kepulikonsteilla Länsi-Eurooppaan yrittävät tajuavat pysyä kotimaissaan.

Riiko Sakkinen
Kirjoittaja on kuvataiteilija, joka asuu Talavera de la Reinassa, Espanjassa.