Franz-setä: Keskisuuria ilmiöitä

T:Teksti:

Monopoleistamme parhain, perinteinen kansansivistäjä Yleisradio lähti pari viikkoa sitten etsimään oikeinkirjoitussääntöjä kunnioittaen Suurinta Suomalaista. Ensimmäisen kierroksen kymmenestä parhaasta äänestetään ensi syksynä. Jottei kansa äänestäisi väärin, toisella kierroksella kansaa opastavat erityiset suurten suomalaisten asiantuntijat. Esimakua saatiin pari viikkoa sitten, kun kilpailun käynnistymistä kommentoivat kisastudiossa muun muassa kulttuuri-instituutio Matti Klinge ja kampausinstituutio Lenita Airisto.

Koska Franz-setä tuntee vastuunsa suuren suomalaisen löytymisestä ja Uutisvuodon Peter Nymanin kliseiden imitoinnista, ilmoittaudun opastavaksi asiantuntijaksi jo ensimmäistä kierrosta varten. Koska pelkkä nimien listaaminen on tylsää, listaan seuraavassa valintojen sytykkeeksi suuria suomalaisia ilmiöitä koulutuksen, kulttuurin, vastuunkantamisen ja politiikan alueilta.

Peruskoulun yläaste. Kaalilaatikko! Koulukiusaaminen! Seniilit opettajat! Ahdistus! Pyöristyvät tytöt! Kulmistuvat pojat! Eka känni neljällä keskioluella!
Koulussamme ei saanut syödä karamelleja. Fysiikan tunti muodosti poikkeuksen: namia sai syödä, mikäli oli tarjota opettajalle salmiakkia. Tämän mekanismin oppiminen on ollut tärkeintä, mitä peruskoulu opetti.

Suomalaiset rokkarit ja kirjailijainstituutio Anja Snellman. Syvällisen ja äärimmäisen koskettavan taiteen yhdistyminen äärimmäisen pinnalliseen ja epäloogiseen yhteiskunnalliseen ajatteluun on suuri ilmiö sinänsä.

Vastuun kantaminen. Lasten kotiintuloajoista päättäminen halutaan siirtää vanhemmilta kunnanvaltuustoille ja janoinen kansa halutaan ohjata ravintoloista ryyppäämään kotiin. Työmarkkinajärjestöillä on veto-oikeus työttömyyden hoitamiseen. Turha ruikuttaa vallanjaosta EU:n ja Suomen välillä. Ongelma on vastuunjako Suomen sisällä.

Poliittinen linjakkuus. Kaikki suomalaiset ovat demareita ja maalta kotoisin. Ja kaikki demarit ja kepulaiset ovat kokoomuslaisia. Silloin kun on kyse talouspolitiikasta tai oman kannattajakunnan eduista yhteiskunnan vähäosaisiin verrattuna.

franzaillaan@yahoo.com