Lautasliinavarkaat varokaa!

T:Teksti:

Opiskelijoiden omistamalla opiskelijasyöttölällä Unicafella menee huonosti. Viime vuonna ravintolaketju tuotti noin 150 000 euroa tappiota.
    Takkiin Unicafelle on tullut aikaisempinakin vuosina, ja vieläpä reilummin. Omistaja HYY Yhtymässä ei kuitenkaan iloita tappioiden pienenemistä, sillä tavoitteena oli, että Unicafe tuottaisi vuonna 2003 viisi prosenttia voittoa.
    Nyt Unicafessa on ryhdytty ankaralle säästökuurille. Vuoden alusta lounaat jaettiin kahteen hintaryhmään. Porsaanleikettä, kanawokkia tai katkakalaa hamuavat, Unicardilla maksavat opiskelijat saavat pulittaa ruuastaan vastedes 40 senttiä enemmän kuin pastan tai kaalilaatikon ystävät. Ilman Unicardia kalliimmista raaka-aineista valmistetusta ateriasta joutuu maksamaan 3 euroa 30 senttiä – peräti 95 senttiä enemmän kuin vaikkapa pastasta.
    Mutta tämä on vasta alkua.

“Me olemme vaihtaneet meidän lautasliinamme halvempiin. Opiskelijat ottavat keskimäärin viisi serviettiä lounasta kohden. Jos oletetaan, että normaalille opiskelijalle riittää yksi tai kaksi lautasliinaa, niin voi vain kuvitella, paljonko suurkuluttajat niitä kahmivat”, Unicafen johtaja Arja Kosonen kauhistelee.
    Uudet lautasliinat ovat herättäneet voimakkaita tunteita.
    “Ihmiset ovat valittaneet, että eihän näillä voi edes niistää nenää. Niinpä, niinpä”, Kosonen hykertelee.
    Holtittoman lautasliinojen hamstraamisen lisäksi opiskelijoiden on todettu syyllistyneen mässäilyn syntiin. Viime vuonna tehdyn laskelman mukaan unikahviloiden biojätealtaisiin kertyi murkinaa 500 000 euron edestä.
    Eikö sillä rahalla kannattaisi palkata legioona haukankatseisia ruokailunvalvojia, jotka narauttaisivat lohkoperunoita roskikseen salakuljettavat hunsvotit?
    “Ehkä se olisi tässä vaiheessa hieman liian dramaattinen toimenpide. Yritämme vielä valistusta. Jos saisimme hukkaan heitetyn ruuan määrän edes puolittumaan, pääsisimme helposti tulostavoitteeseemme”, Kosonen linjaa.
    Uusia hinnankorotuksia tai työntekijöiden irtisanomisia ei Kososen mukaan ole edes harkittu.
    “Kunhan vaan saisi nälkäiset opiskelijat hakemaan lisää ruokaa sen sijaan että nämä lastaisivat lautasensa liian täyteen heti ensimmäisellä kierroksella.”

Henrikki Timgren