Franz-setä: Finnit finaalissa

T:Teksti:

Publius Cornelius Tacituksen, suuren antiikin roomalaisen historioitsijan pari milleniumia sitten kirjoittama teos Germania on huikaiseva kirja. Eikä vähiten siksi, että se on tiettävästi maailmanhistorian ensimmäinen teos, jossa mainitaan suomalaiset.
    Mikä on sinänsä kummallista, ovathan suomalaiset harrastaneet kulttuurillista kanssakäymistä esimerkiksi intialaisten kanssa jo vuosituhannet ennen ajanlaskun alkua. Ainakin siitä päätellen, että sana yksi on sanksritin kielessä eka.

Joka tapauksessa Tacitus mainitsee lyhyesti pohjoisessa asuvan omalaatuisen kansan, eli finnit.
    Tacituksen maininnan jälkeen finnit puhkesivat maailman tietoisuuteen seuraavan kerran vuoden 1912 olympialaisissa, jolloin Hannes Kolehmainen, the Flying Finn, juoksi Suomen maailmankartalle.
    Urheilevien finnien kukoistusta kesti vuoden 2001 hiihdon maailmanmestaruuskisoihin asti, jolloin karpaasit, the Lying Finns, kusivat Suomen pois maailmankartalta. Loppu on nykyisyyttä. Urheilun kartoilta tavataan enää Kalle Palanderin ja Teemu Selänteen tapaisia Crying Finnejä.
    Urheilu on alamäessä. Tulosluetteloista ei löydy enää perinteistä Leading Finniä. Eikä juuri muualtakaan.

Suomalaisissa yrityksissä johtaminen on perinteisesti rakentunut johtajien ja johdettavien virikkeelliselle vuorovaikutukselle, jossa “management by perkele” kohtaa “perkeleen”. Vaan nyt on toisin. Esimerkiksi Nokia Oyj on modifioinut perinteisestä “katto korkealla ja seinät leveällä” -ajattelusta “hipiä herkkänä ja hartiat kapeana” -johtamistyylin.

Uudenlaiseen johtamiseen on siirrytty myös politiikassa. Vasemmistoliitossa pää-äänenkannattajan päätoimittaja johti itsensä ulos ja vaatii aatteen perintöä vaalien itselleen muhkeaa kultaista kädenpuristusta.
    Kokoomus taas luottaa Ankkalinnan oppeihin. Puoluetta johtaa Aurajoen Mikki Hiiri, häntä kaataa Tammerkosken Hessu Hopo, eduskuntaryhmää johtaa Pohjois-Esplanadin Pluto-koira ja europarlamenttiin pyritään Brysselin Polle Koninkauluksen johdolla.
    Demarit taas aikovat saneerata pomonsa eurooppalaiseen huippuvirkaan. Puheenjohtajan lähdön kunniaksi tullaan pitämään kaikkien aikojen suurimmat läksiäiset. Heti puheenjohtajan maasta poistumista seuraavana päivänä.

franzaillaan@yahoo.com