Paljon paikattavaa

T:Teksti:

Yliopisto-opiskelijat ovat siitä etuoikeutettuja opiskelijoita, että heidän terveydenhoitonsa on lakisääteisesti keskitetty Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle. YTHS:npitäisi vastata opiskelijoiden yleis- ja erikoislääkärihoidosta, hammashuollosta, mielenterveyspalveluista ja ehkäisevästä terveydenhuollosta.
    Toivoisin, että YTHS myös vastaisi velvoitteistaan. Nyt opiskelijoiden tyytymättömyys YTHS:ään kasvaa huolestuttavaa vauhtia.

Varsinkin mielenterveyspalveluiden ja hammashoidon jonot ja viime syksynä voimaan tullut niin sanottu hammashoidon ensisijaisuusjärjestely suututtavat opiskelijoita. Se, että hammashoito käytännössä evättiin yli kuusi vuotta opiskelleilta, on aiheuttanut ansaitusti närää.
    Olen pitkin syksyä kuullut surullisia YTHS-tarinoita: Seitsemännen vuoden opiskelijan poskihammasta on jouduttu hoitamaan viidelläsadalla eurolla yksityishammaslääkärillä. YTHS:n akuuttiajalla hän sai pahasti tulehtuneeseen hampaaseen vain kaksi päivää kestäneen pikapaikan, muttei tarvittavaa antibioottikuuria ja juurihoitoa – tosin hammaslääkäri antoi listan yksityislääkäreistä, joita “YTHS suosittelee”.
    Gynekologi ei suostunut edes opiskelijan pyynnöstä ottamaan papa-koetta, vaikka edellisestä oli jo puolitoista vuotta. “Kolmen vuoden välein on ihan riittävän usein”, kuului vastaus. Riittävän usein, jotta kohdunkaulansyöpä havaitaan ajoissa, vai riittävän usein YTHS:n budjetille? Gynekologi kirjoitti reilun vuoden satsin ehkäisypillereitä ja huikkasi lähtiäisiksi, että ensi vuonna riittää reseptin uusiminen puhelimitse.

Ja esimerkkejä piisaa: Tässä Ylioppilaslehdessä kysytään, kuinka YTHS suhtautuu opiskelijoihin, joilla on keskittymistä ja opiskelua hankaloittava AD/HD-oireyhtymä. Opiskelijoiden mielestä nurjasti. On totta, että AD/HD-diagnoosiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä ja se jakaa lääkärit kahteen leiriin, mutta on pelottavaa, ettei YTHS tunnu tietävän, kenen vastuulle AD/HD:n hoito kuuluu.

Palaute saa miettimään, millainen on opiskelijan hoitotakuu? YTHS ei tällä hetkellä kanna riittävästi vastuuta opiskelijoiden terveydenhoidosta. Sen on yhdessä ylioppilaskuntien kanssa jaksettava taistella yhteiskunnalta riittävät resurssit opiskelijoiden lakisääteiseen hoitoon.
    Opiskelijoilla täytyy ainakin olla se etuoikeus, että he kuulevat, miksi hoitoa ei tule. Jos YTHS:n on pakko säästää papa-kokeissa, on gynekologin se sanottava ja vaikka suositeltava tutkimusta yksityislääkärillä.
    Kuulen mieluummin, että saan yhden ajan vuodessa tätä ja tätä, mutta silloinkin vain tätä ja tätä hoitoa, kuin myöhemmin sen, etten ole saanut riittävän ajoissa apua.

Kun ja jos rahaa on vähän, YTHS:n resurssit on jaettava reilusti. Ei siis niin, että opiskeluvuodet määräävät, ketä hoidetaan. Ensisijaisesti YTHS:n on poistettava hammashoidon ensisijaisuusjärjestelyt. Kun kunnallisen hammashoidon järjestelyt ovat koko Suomen mittakaavassa epäonnistuneet totaalisesti, on edes YTHS:n vastattava siitä, että opiskelijat saavat hammashoidon. Kunnallisesta hammashoidosta opiskelijan on turha edes unelmoida.

Anna-Liina Kauhanen