Oman käden kohtuus

T:Teksti:

Oikeustajuni on ollut viime aikoina koetuksella: Puolentoista vuoden ehdollinen tuomio 14-vuotiaan tytön raiskaajalle. Raiskaajalle ehdollinen tuomio, koska tällä oli vakituinen työpaikka. Ehdollista, raiskaaja oli naisen entinen aviomies. Ehdollista, yhdyntä ei kestänyt kauan. Raiskaaja humalassa – lieventävä asianhaara.
    Eniten kyseenalaista kunniaa on kerännyt Itä-Suomen hovioikeus, vaikka tökeröitä tuomioita tai ainakin niiden perusteluja on tullut muualtakin. Uusimpia kohuja on pedofiliatapaus. Itä-Suomen hovioikeus kumosi 3,5 vuoden vankeustuomion, jonka Kuopion käräjäoikeus oli langettanut viiden lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuspoliittinen polemiikki on ollut ansaitusti vilkasta. Suomalaisia eivät puhuta vain seksuaalirikokset tai seksin oston kriminalisoiminen, vaan myös rikosten uhrien asema, oikeudenkäyntien avoimuus ja holtittomalta tuntuvat korvausvaatimukset niin sanotuissa mediaoikeudenkäynneissä. Medialta vaaditaan hurjia korvaussummia, jotka eivät ole missään mittakaavassa muihin tuomioihin. Oikeusasteet ovat pahasti ruuhkautuneet, ja eri puolilla maata oikeutta jaetaan eri ankaruudella.
    Suomalaisten luottamus oikeuslaitokseen horjuu ja oikeuslaitoksen julkisuuskuva on huono. Toivottavasti keskustelu tuottaa myös tulosta, sillä se, että tuomiot tuntuvat sattumanvaraisilta ja epäoikeudenmukaisilta, vaikuttaa todella paljon turvallisuudentunteeseen ja asenteisiin.

Vai mitä pitäisi miettiä siitä, että suomalaisista kahdeksasluokkalaisista yli puolet kannattaa kuolemanrangaistusta? Omaisuuttaan olisi valmis puolustamaan tappamalla kolmannes suomalaispojista, ja tytöistäkin kahdeksan prosenttia. Tulokset ovat kansainvälisestä nuorten asennetutkimuksesta Peace Testistä, jonka Suomessa toteutti Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestö yhdessä lääketieteen opiskelijoiden kanssa.
    Nuorten asenteet ovat kovia. Yhdestä pienestä tutkimuksesta ei tietenkään voi päätellä nuorten olevan sitä mieltä, että jos oikeuslaitos ei toimi, on turvattava oman käden oikeuteen. Silti sekin tulee mieleen.

Oikeusministeri Johannes Koskinen on oikeutetusti huolissaan oikeusistuinten maineesta. Oikeus ei tietenkään voi tehdä ratkaisujaan sillä perusteella, suuttuuko joku tuomiosta tai nouseeko asiasta julkinen kohu. Toivoisin, että Koskinen on huolissaan myös kasiluokkalaisten asenteista.
    Toivottavasti Peace Testin tulokset herättävät myös koulut keskustelemaan oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta.
    Vaikka kannatan seksuaalirikollisille ehdollista vankeutta tuimempia tuomioita, ei tuomioiden yhdenmukaistaminen kaiken kaikkiaan saa tarkoittaa tuomioiden koventamista.

Anna-Liina Kauhanen