Franz-setä: Telos tai ulos

T:Teksti:

Maailmaa tupataan yleensä selittämään etsimällä ilmiöiden syitä. Etenkin luonnontieteissä, mutta myös yhteiskunnallisella saralla.
    Kuten tiedämme, Japania kohtaa hirmumyrsky, jos perhonen avaa siipensä Kaliforniassa. Eurooppaa kohtaa naurumyrsky, jos presidentti avaa suunsa Washingtonissa. Vaaleissa tapahtuu muutos, jos äänestäjien preferenssit muuttuvat tai hiusten värjääminen tulee muotiin.

Syillä selittäminen on kuitenkin kärsimässä samanlaisen inflaation kuin deflaatio kansantaloustieteessä. Syiden kartoittamisen haastajaksi onkin nousemassa teleologia, eli päämääristä lähtevä tapa selittää maailmaa.
    Teleologista selitystä on tähän saakka suosittu lähinnä biologiassa. Jänikset ovat talvella valkoisia, jotta ne eivät erottuisi hangesta. Kaloilla on kidukset, jotta ne selviäisivät vedessä. Poroilla on sarvet, jotta suomalaiset voisivat hyötyä ulkomaalaisten mieskunto-ongelmista.
    Teleologinen metodi toimii muuallakin. On esimerkiksi selvää, että televisio keksittiin 1930-luvulla, jotta siitä voitaisiin katsoa 2000-luvun alussa West Wingiä.
    Syystä telokseen on kuitenkin matkaa. Molemmilla koulukunnilla on Suomessakin omat kannattajansa.

Syiden kartoittamisen nimeen vannoo erityisesti Itä-Suomen hovioikeus, jonka kyky löytää syitä seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden alentamiseen hipoo jo taidetta. Kyseisen oikeus-ja etenkin kohtuus-istuimen mukaan raiskauksessa lieventävänä asianhaarana tulee huomioida tekijän vakituinen työsuhde ja pedofiilia tuomittaessa on nähtävä, etteivät 14-15-vuotiaat uhrit “ole enää mitään pikkupoikia”.
    Itä-Suomen hovioikeus ei syyllistä rikollisia, se syyllistää itse rikokset.

Teleologisen selittämisen edistäjinä taas ovat kunnostautuneet erityisesti sanomalehtiemme pääkirjoitustoimittajat. Helsingin Sanomien mielestä Nato perustettiin, jotta Suomi voisi liittyä siihen. Maakuntalehtien analyysin mukaan Helsinki perustettiin, jotta sitä voidaan syyttää kaikesta.
    Ja kaikkien suomalaisten sanomalehtien tulkinnan mukaan EU perustettiin, jotta Suomeen saataisiin elintarvikevirasto. Tai kemikaalivirasto. Tai ihan mikä tahansa.

franzaillaan@yahoo.com