Franz-setä: Marsiaskelein Marsiin

T:Teksti:

USA:n on sanottu olevan Euroopan lapsi. Liian pitkälle viedyt rinnastukset ovat tietysti ihan analogiasta, mutta edellä mainitussa on kieltämättä perää vähintään yhtä paljon kuin Jennifer Lopezissa.
    Vanhemmille on tunnetusti vaikea hyväksyä lapsensa varttumista. Vaikka Euroopalle tuottaa tuskaa, on Yhdysvallat jo ajat sitten kasvanut limudiskoiästä pimudiskoikään ja kulkee illat pitkät kartsalla iskemässä. Tarvittaessa ennaltaehkäisevästi.
    Eurooppa ehti vasta toipua USA:n tuoreimmasta valloituksesta, kun imperiumi iski taas ihan bushista ja ilmoitti aloittavansa marssin Marsiin.

Jenkeissä ulkopolitiikka on sisäpolitiikan ja avaruuspolitiikka ulkopolitiikan jatke. Ei olekaan yllättävää, että ulkopoliittinen sodan jumala Bush haluaa valloittaa Marsin kukkuloita. Vähemmän ekspansiivinen edeltäjänsähän keskittyi valloittamaan Venus-kukkuloita.
    Samoin on johdonmukaista ja Bushille sopivaa, että Mars-projekti käynnistyy kuun takapuolelle suuntautuvilla avaruuslennoilla. Onhan mooning tapa, jolla etenkin eurooppalaiset mielenosoittajat yleensä häntä tervehtivät.

Euroopalle tekee tiukkaa pysyä avaruuskilpailussa edes Yhdysvaltojen rinnalla, etenkin kun kiinalaiset tunkevat väliin. Tähän mennessä Eurooppa on lähestynyt universumia lähinnä Euroopan unionin perustuslakia valmistelleen konventin visiolla, jonka mukaan EU:n tehtävänä tulisi olla avaruuden valloitus. Ja luotaimilla, jotka eivät pääse perille.
    Jos Eurooppa lähtee nykyisillä luotaintaidoillaan Mars-kilpajuoksuun jenkkien kanssa, voidaan tulos julistaa huoletta jo nyt parisuhdeklassikkoa mukaillen. Yhdysvaltalaiset ovat Marsissa, eurooppalaiset hevon kuusessa.

Avaruuden valloitus on tärkeää. Ilman sitä meillä ei olisi teflonisia paistinpannujakaan. Euroopan on ryhdistäydyttävä ja Suomenkin kannettava kortensa kekoon. Löytyyhän esimerkiksi oppositiopuolueistamme huomattavaa avaruusosaamista: Avaruudessa hehkuu valkoisia kääpiöitä. Ideologian terävyydellä mitattuna oppositioon siirtyneet kokoomus ja Vasemmistoliitto taas hehkuvat sinivalkoisena ja punavihreänä kääpiönä. Kristilliset ovat maata kiertävällä radalla ja perussuomalaiset painottomassa tilassa.
    Ja vihreiden Rosa Meriläinen kumoaa tieteellisen faktan, jonka mukaan ääni ei kuulu avaruuden tyhjiössä.

franzaillaan@yahoo.com