Voittaja kirjoittaa tosielämästä

T:Teksti:

Ylioppilaslehden Emmin, kun sua lemmin -runokilpailun voittaja ja 200 euron palkinnon saaja on helsinkiläinen opiskelija Anna Kortesalmi, 37, runollaan Mitä silloin tapahtui. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa englantia ja ranskaa, gradu englannin kielen laitokselle on tekeillä.
    Raatia ihastutti Kortesalmen runossa eheä draaman kaari, lämmin sävy, lauseen taju ja kekseliäät ilmaisut.
    Kortesalmi on kirjoittanut runoja jo pitkään, mutta aiemmin pääasiassa englanniksi. Ensimmäinen aikuisiällä kirjoitettu suomenkielinen runo syntyi vasta viitisen vuotta sitten. Nyt pöytälaatikossa on runoja jo iso tukku.
    Voittoisa runo syntyi kesäkuun 5. päivänä.
    “Halusin kirjoittaa oman tarinani. Mietin, mitä silloin tapahtuu, kun kaksi ihmistä tapaa”, Kortesalmi kertoo. “Tosin en vieläkään tiedä, mitä silloin tapahtuu. ” Voittoruno on sataprosenttisen totta, suoraan Kortesalmen omasta elämästä ja rakastumisesta.
    “Kyllä siinä muusa on vahvasti mukana omilla ajatuksillaan ja sanoillaan. ”
    Kortesalmi tunnustaa rustaavansa runoja rakastetuilleen, vaikka suhteen kohtalo ei aina olekaan paras mahdollinen, kuten voimme päätellä voittorunon lopusta. Mutta runous ei jätä pulaan silloinkaan: toisten kirjoittamat runot lohduttavat sydänsurun hetkinä.
    Rakkautta on kiittäminen Kortesalmen omasta runoilijan urastakin. Hän oli aikoinaan ihastunut runoilijaan, ja tämän työstä inspiroituneena alkoi itsekin kynäillä suomeksi.
    Ensimmäisen kirjallisen esikuvansa Kortesalmi muistaa löytäneensä lukioaikoina. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä inspiroi hänetkin kirjoittamaan runon. “Jostain niitusta mä siinä puhuin. ”
    Kortesalmen suuri kulttuurirakkaus on kuitenkin teatteri. Hän kuuluu PeriHelion-nimiseen monikulttuuriseen taiteilijaryhmään, ja nyt työn alla on Vaginamonologit -näytelmän ohjaus Teatteri Jurkkaan ensi kevääksi.
    Teatterin ja runouden voi tietysti myös yhdistää: muutama vuosi sitten Kortesalmi ohjasi Jurkkaan englanninkielisen Letters Home -näytelmän, joka pohjautui amerikkalaisen, traagisen rakkauden musertaman runoilijan Sylvia Plathin äidilleen ja veljelleen kirjoittamin kirjeisiin.

Anu Partanen