Skandaali runokilpailussa

T:Teksti:

Kun runokilpailun raati pitää käsissään kolmea parhaaksi valittua runoa, jännitys tiivistyy toimituksen ikkunanpieliin. Ketkä kätkeytyvät nimimerkkien Anna Kortesalmi, Laura ja Marie taakse?
    Kirjekuoret avattiin. Voittajat paljastuivat. He ovat – Anna Kortesalmi, Laura ja Marie. Anna Kortesalmi voitti, Laura Jaakkola tuli toiseksi ja Marie Kajava kolmanneksi.
    Mutta mitä ihmettä? Marien ja Lauran osoitteet ovat samat! Käsiala on kuitenkin eri, samoin puhelinnumerot.
    Yrittääkö joku huijata toimitusta vai onko Ylioppilaslehdellä käsissään Suomen lahjakkain runoilijakimppakämppä?

“Siskoksia olemme ja kämppiksiä”, vahvistaa Marie Jaakkola, 23, kun toimitus soittaa onnitellakseen. Kajava-nimi, jota Jaakkola käytti runoonsa liittämissään tiedoissa, on hänen sukunimensä äidin puolelta. Hän käyttää sitä usein. Sisko Laura, 21, tunnetaan yhä Jaakkolana.
    Mutta ovatko siskokset todella näin lahjakkaita, että molempien teokset ylsivät sokkotestissä johtoon?
    Kyllä ja ei. Marie on. Molemmat runot ovat hänen kirjoittamiaan.
    Sitä Marie ei tosin tiedä, kun toimitus onnittelee häntä. Vilunkipeli paljastuu vasta, kun voitosta ilmoitetaan Lauralle.
    “Tää on nyt aika noloa, mutta kun en mä kirjoittanut sitä runoa”, Laura vaikertaa puhelimeen.
    “Sekin on Marien. Sillä on vaan niin paljon hyviä runoja, että ajattelin auttaa sitä näin, kun ei siihen kisaan saanut lähettää kuin yhden runon. En mä ajatellut, että se voittaisi tai että tästä mitään juttua tehtäisiin, ajattelin vaan, että se runo julkaistaisiin mun nimissä ja Marie ilahtuisi, vaikka se ei olisikaan sen nimissä. Tai en mä tiedä, mitä mä ajattelin. ”
    Koska puhelimessa ei voi päätellä, onko siskoksia todella kaksi, molemmat siskot velvoitetaan saapumaan kuvauksiin.
    Kun toimitus on omin silmin nähnyt, että siskoja on kaksi ja että molemmat runot ovat Marien, raati päättää antaa armon käydä oikeudesta.
    Onhan lahjomaton raati itse todistanut, että Mariella on kykyjä runouteen, ja koska hän vaikuttaa olleen tietämätön siskonsa tempauksesta, häntä ei diskata kisasta sääntöjen rikkomisen vuoksi. Rahapalkintohan annetaan joka tapauksessa vain voittajalle.
    Ylioppilaslehti onnittelee voittajia!

Anu Partanen