Missin missio

T:Teksti:

Pikkuisista kuvista katsoo nuoria, kauniita, hymyileviä ja tunnettujakin naisia. Anna Strömberg, Heidi Willman, Jenni Dahlman… He ovat Missi.net- verkkosivuston esimerkkejä tytöistä, joita kauneuskilpailuihin osallistuminen on auttanut alkuun vaikkapa mallin, pr-henkilön tai tv-juontajan uralla.
    Ota heistä oppia, sivut vihjaavat. Kaikki kaunis on tarjolla sinullekin!
    Sivun yläkulmassa loistaa kuitenkin ei niin kaunis, kirkuvan punainen teksti.
    ONKO SINUA AHDISTELTU SEKSUAALISESTI MISSI / MALLI ALALLA? AUTA!!!
    Tekstiä klikkaamalla paljastuu lisää: jos olet missi- tai mallialalla työskentelevä nainen ja sinua on ahdisteltu, varoita muita lähettämällä luottamuksellinen sähköposti Susanna Miettiselle.
    Hän yrittää saada rötöstelijät vastuuseen teoistaan.
    Jotenkin teksti ei yllätä – ja yllättää sittenkin.
    Maailmalla missien ja mallien seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä on puhuttu paljon viime vuosina. Yhdysvalloissa ja Euroopan suurissa muotimaissa keskustelu lähti liikkeelle BBC:n neljä vuotta sitten esittämästä kohutusta televisiodokumentista.
    Salaa kuvattu dokumentti paljastaa, kuinka maailman suurimman mallitoimiston Eliten ylin johto käytti asemaansa häikäilemättä hyväkseen päästäkseen harjoittamaan seksiä usein vain 15-16-vuotiaiden tyttöjen kanssa. Lisäksi Elitellä oli tapana välittää alaikäisiä malleja korvausta vastaan varakkaiden miesten “iltaseuraksi”, mikä käytännössä edellytti tytöiltä seksiä miesten kanssa.
    Kohun seurauksena Eliten silloinen presidentti Gérald Marie sekä mallitoimiston pari muuta johtajaa erosivat viroistaan; tiettävästi tosin vain määräajaksi.
    Näin siis muualla – mutta että Suomessakin?

Rautatieaseman ravintolassa on kolkkoa ja nuhjuista. Kontrasti on melkoinen, kun 167-senttinen, siro, pitkähiuksinen ja siististi pukeutunut Susanna Miettinen astuu saliin. Päiväkaljojaan kiskovat yksinäiset äijät ovat taittaa niskansa, kun Miettinen lipuu ensin tiskille ja sitten hiljaiseen nurkkapöytään.
    “Olen ollut mukana missibisneksessä vasta muutamia vuosia”, kertoo Miettinen, 28-vuotias yrittäjä ja perheenäiti.
    “En ollut aiemmin edes suunnitellut lähteväni alalle; minullahan on kolme lastakin. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen päätin kokeilla mallin töitä ja osallistuin muutamiin kilpailuihin. Nyt minulla on oma yritys, joka järjestää missikisoja ja muita kauneuskilpailuja.”
    Miettinen ei ole suuren yleisön tuntema missi, mutta missi kuitenkin: hän on The Beauty Queen of Rock´n´Roll 2002. Kilpailu oli pieni, mutta voitto lämmitti Miettisen sydäntä. Kun hän tuli kotiin pokaali kainalossa, mies ja lapsi olivat vastassa kukkien ja kakun kanssa. Pian voiton jälkeen tunnelmat kuitenkin laskivat.
    “Kilpailun järjestänyt yritys ajautui konkurssiin. Palkintorahat, 1 500 dollaria, jäivät saamatta.”
    Suomi on missikisojen luvattu maa ja alalla riittää yrittäjiä joka lähtöön. Tällä hetkellä erilaisia missi- ja kauneuskilpailuja on kolmisensataa: Aurinkotyttö, Miss Bikini, Miss DBTL, Miss Teen Finland, Miss Satakunta, Miss Hawaiian Tropic, Model Queen, Miss XL, Best Model of Finland, Hymytyttö, Miss Etno…
    “Ongelmana on, että tälle alalle voi ryhtyä kuka tahansa. On yleisessä tiedossa, että alalla toimii muutamia vaarallisia seksuaaliahdistelijoita ja -rikollisia, mutta tähän saakka kukaan ei ole uskaltanut tehdä mitään”, Miettinen selittää.
    “Se on järkyttävää, koska suuri osa kilpailuihin osallistuvista tytöistä on alaikäisiä, oikeastaan vasta lapsia.”
    Miettinen alkoi etsiä ahdistelun kohteeksi joutuneita tyttöjä missi.net-sivuilla vajaa kuukausi sitten. Hänen tiedossaan on jo kymmenkunta tyttöä, jotka ovat joutuneet seksuaalirikosten uhreiksi. Tyttöjen mukaan heitä on lääpitty, heille on ehdoteltu seksiä ja kuvauksissa on käyty käsiksi. Miettiselle on kerrottu myös raiskauksista tai raiskauksen yrityksistä.

Yleisö kouri missejä bikinikierroksella, uutisoi Ilta-Sanomat näyttävästi viime huhtikuussa Miss Yliopisto -kilpailun Turun karsinnasta. Tytöt joutuivat kävelemään uimapuvuissa humalaisen ravintolayleisön joukossa päästäkseen lavalle, ja paikalla olijat käyttivät tilannetta hyväkseen.
    Ällöttävää.
    Mutta vielä ällöttävämpää on se, mitä joskus tapahtuu kulissien takana.
    Tyypillinen ahdistelutilanne syntyy esimerkiksi kuvauksissa, kun tyttö on kuvaajana itseään mainostavan miehen kanssa kahdestaan.
    Kuvaaja pyytää mallia vähentämään vaatteita yhä enemmän ja enemmän. Kun tyttö on alusvaatteisillaan, mies käy käsiksi.
    Sitten seuraa kiristys.
    “Tyttöjä on uhattu vahingoittaa fyysisesti tai taloudellisesti, jos he vievät asian poliisille. Minulle he ovat uskaltaneet kertoa kokemuksistaan; olen ollut jonkinlainen isosisko.”
    Alalla tunnetaan muutamia hämärämiehiä, mutta he porskuttavat eteenpäin maineestaan huolimatta. Aina löytyy uusia, alalle vasta yrittäviä tyttöjä, joita kukaan ei ole neuvomassa ja jotka eivät tiedä, mikä kuuluu asiaan, mikä ei.
    Miettisellä on heille ohje.
    “Mallibisneksessä sääntö numero yksi on, että epäile aina. Se tarkoittaa, että mihinkään epämääräiseen ei pidä lähteä mukaan. Aina pitää tarkistaa kilpailun ja sen järjestäjän taustat.”
    Luotettavimpia tietoja saa muilta misseiltä ja malleilta. Sekin on paha juttu, jos kukaan ei ole kuullut yrittäjästä. Jonkinlaiset henkilösuhteet ovat välttämättömiä tietojen saamiseksi, sillä missi- ja malliala ei ole ammatillisesti järjestäytynyt. Virallista tietopankkia tai valvontajärjestelmää ei ole.
    Jonkinlaista valvontaa kuitenkin tarvittaisiin.
    “On käsittämätöntä, että roistot saavat toimia edelleen alalla, vaikka heidät olisi oikeudessa jo tuomittukin joistakin rikoksista”, Miettinen puhisee.
    “Muiden lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammatinharjoittajien taustat tarkistetaan; esimerkiksi lastentarhanopettajalla ei saa olla tuomiota lapsiin sekaantumisesta.”
    Mallitoimistoista ei aina ole tytöille apua. Toimisto ei välttämättä halua lähteä viemään eteenpäin hankalaa ja ikävää asiaa, joka ei liity siihen suoraan. Yksi Miettiselle ilmoittautuneista tytöistä kertoi mallitoimistossa joutuneensa ahdistelluksi.
    “Sieltä sanottiin vain, että no, sulla on täällä sitten kohtalotovereita.”
    Susanna Miettinen kertoo itse säästyneensä seksuaaliselta ahdistelulta. Seksiä hänelle on ehdotettu kerran.
    “Elokuva-alalla työskentelevä mies antoi selvästi ymmärtää, että jos menisin hänen luokseen ja jäisin yöksi, saisin elokuvaroolin. Jäi sitten se rooli saamatta.”

Kauneuskilpailujen järjestäminen on kasvava bisnes. Kilpailu on kovaa.
    Se on myös yksi syy siihen, että hämärämiesten toiminnasta on alkanut putkahdella uutisia julkisuuteenkin. Kilpailijat ilmiantavat toisiaan. Alalla työskentelee ahdistelijoiden lisäksi myös muuanlaisia rötöstelijöitä.
    Miettinen toimii oman yrityksensä pyörittämisen ohella myös Suomen virallisiksi missi- ja mallisivustoksi itseään kutsuvan Missi.netin toiminnanjohtajana. Sivustolla on omat tahransa menneisyydessä.
    Vuosi sitten Missi.net sai kuluttaja-asiamieheltä huomautuksen silikonirintojen piilomainonnasta.
    Nykyisessä Missi.netissä ei ole mainoksia ollenkaan; sivuilla ainoastaan “suositellaan” tiettyjä mallitoimistoja, valokuvaajia ja (Sedu Koskisen) ravintoloita. Sivuja ei voi kuitenkaan pitää mitenkään silikonikielteisinä, kuten ei tiettyjä kauneuskilpailujakaan. Vai mitä sanotte Miss Bikini -kisan vaatimuksista:
Miss Bikinin tulee olla edottoman seksikäs. Kyse ei ole fitnesskisoista, mutta Miss Bikinin vartalo tulee olla sopusuhtainen ja rinnat saavat olla erittäinkin muodokkaat. Tyttöjä ei tulla nöyryyttämään ilman meikkejä -kuvauksilla tai “onko silikonia vai ei” -lääkarintarkastuksilla.
    Myös Susanna Miettinen hyväksyy silikonit. “On jokaisen henkilökohtainen asia, laittaako silikonit vai ei.”
    Miettisen motiiveja ahdistelukeskustelun herättämiseksi voisi myös epäillä. Miettisen kisoja järjestävä yritys hyötyisi siitä, että missibisneksen ahdistelijat jäisivät kiinni. Ainakin alalta poistuisi muutama kilpailija.
    Joka tapauksessa Miettisen asia on tärkeä. Hänellä on viime aikoina riittänyt töitä ahdisteltujen tyttöjen kuuntelijana.
    Miettinen ei ole vielä päättänyt, mitä hän – ja kovia kokeneet tytöt – tekevät seuraavaksi. Taistelu missi- ja mallialalla pitkään toimineita ahdistelijoita ja seksuaalirikollisia vastaan vaatii rohkeutta. Nämä miehet tietävät, kuka Miettinen on ja mitä hän tekee. Miettinen myöntääkin välillä pelkäävänsä.
    Hän pelkää silti vähemmän kuin kaikki muut. Hän on avannut suunsa.

Anne Moilanen
kuvat Veikko Somerpuro