Franz-setä: Viihde on nakuasia

T:Teksti:

Vallalla olevan käsityksen mukaan historia on voittajien kirjoittamaa. Hiroshiman atomipommittajat eivät tehneet rikosta ihmiskuntaa kohtaan. Pohjoismaisella yhteiskuntamallilla ei ole mitään tekemistä korkean rakenteellisen työttömyyden kanssa. Suomella on ollut hyvä herraonni.
    Vallitsevaa käsitystä historiasta pelkkänä voittajien kertomuksena ei ole syytä kyseenalaistaa. Sen sijaan on syytä nostaa nenälle tarkkaavaisuuden sangalliset piilolinssit ja luoda paljastava katse populaarikulttuuriin, jonka ylimmässä kaanonissa keikistelee monta järkyttävän heppoisilla ansioilla maineeseen päässyttä keisaria ilman vaatteita.

The Beatles. Neljälle liverpoolilaiselle tyhjätaskuhyypiölle avautui tie legendojen joukkoon vain sen vuoksi, että heidän managerinsa sattui keksimään muita aiemmin, miten kitarasta löytyy kolme sointua ja rummuista perusbeat. Ja ne sanoitukset. Loves You YeahYeah! Syvällistä kuin Kirsi Pihan kolumnit.

Stephen Kingin ”kirjallinen” tuotanto. Kauhukirjallisuuden kehityksen kannalta hirvittävimmät hetket koettiin Mainen Portlandissa 21.9.1947. Tuleva painosten kuningas syntyi, ja hänen vanhempansa päättivät olla hukuttamatta häntä.
    Tie oli auki banaaleista teinifantasioista tehtailtuihin tiiliskiviin, bestseller-listojen kärkeen ja kauhugenren muiden alalajien kaupalliseen marginalisoitumiseen. Perinteinen kirjallisuuslaji kaventui ainutlaatuisesti.
    Arvostettu Yhdysvaltojen kansallinen kirjasäätiö äityi vastikään kutsumaan Kingin joukkoonsa Arthur Millerin, Toni Morrisonin ja muiden mestareiden jatkoksi. Tämä on vakuuttavin signaali siitä, että ajatuksellisuuden viimeiset valot alkavat sammua Amerikan-maalla.

James Bond -leffat. Kylmä sota ja libidonsa menettänyt britti-imperiumi tarvitsivat sankarinsa. Kompastelevaa juonenkuljetusta, väkivallan ihannointia, stereotyyppisiä henkilöhahmoja ja seksististä sukupuolikuvausta.
    Bond-filmien johdatuksen vuoksi valtaosa toimintaelokuvista on uskomatonta soopaa. Action voisi olla muutakin kuin teknisiä vimpaimia ja tissipimuja.

Eppu Normaali. Dinosaurusten viimeisin kelvollinen levy on jo täysi-ikäinen. Ainoastaan Suomessa suosiota ja levymyyntiä voi kasvattaa vuodesta toiseen ilmoittamalla, ettei uusi levy ole vieläkään valmis.

franzaillaan@yahoo.com