Franz-setä: ARJEN OIKEUKSIA MIEHILLE!

T:Teksti:

Älykkäiden ihmisten lehtiä lukiessa törmää tuon tuosta kysymyksiin tasa-arvosta. Patriarkaalinen alistaminen etsii yhä kierompia muotoja ja matriarkaalinen diskurssi sallii tätä nykyä – pitkin hampain vaan ei pitkin kynsin – puhua syrjäytymisen tapaisista leimallisesti miesten ongelmista.

Akateeminen sukupuoliteoretisointi
ei kuitenkaan tavoita kaikkea epätasaarvoisuutta. Karussa arjessa mieheltä puuttuu useita tuikitärkeitä oikeuksia.

Oikeus itkeä. Silmäni kostuivat sekä Helmiä ja sikoja -että Sibelius -leffassa. Edellisessä, koska se oli hyvä ja kosketti. Jälkimmäisessä, koska se oli huono ja vieressä istunut Sibelius-Akatemian professori kosketti. Sateenvarjonsa päällä kylkiluitteni väliä.

Kyynelehdin myös, kun kuulin Ruotsin ulkoministerin kuolemasta. Mutta saako vollotuksista puhua? Ei. Kyynelistään kertovaan mieheen suhtaudutaan kuin eroprosessiaan tilittävään Jäätteenmäkeen. Kaikki ovat vaivautuneita, läheisimmät sentään kuiskaavat ymmärtävänsä ja käskevät pistää turvan tukkoon.

Oikeus tulla isketyksi. Yhdellä alueella naiset eivät halua emansipoitua. Nainen valitsee kelle pokeutua, mutta miehellä on velvollisuus pokata. Miehen valmistautuminen baari-iltaan muistuttaakin lähinnä työhaastatteluun lähtemistä. Ja siltikin, terveen itsesuojeluvaiston takia, miehet uskaltautuvat naisten viileyden murentamiseen vasta, kun on kymmenen tuoppia takana tai minuuttia valomerkkiin.

Ja seuraavana aamuna turhautuneet jääkuningattaret niiskuttavat puhelimessa bestiksilleen, miten kaikki miehet ovat sikoja. Kun se yksi ei napannut mukaansa, vaikka mä sinnikkäästi odotin.

Oikeus hyvään lehteen. Pahimpia miesten aliarvioijia ovat miehille suunnattujen julkaisujen tekijät. Jääkiekkoa, autoja ja teknisiä vimpaimia. Miestenlehdet kuuluvat pojille. Antakaa meille älyllinen miehen lehti!

Oikeus käsilaukkuun. Mies ei saa kantaa salkkua pienempää. Niinpä miehen etumus pullottaa kuin Pamela Anderssonilla, kun pikkutakin povitaskuihin on tungettava kaikki tarpeellinen – lompakko, kännykkä, avaimet, tupakka-aski ja Nylon Beatin kootut. Ja päällystakin taskut ovat riekaleina niihin väkipakolla ahdettujen kirjojen jäljiltä. Eteenpäin pyrkivä ja lukeva mies tarvitsee käsilaukkua. Ja kaikkea mahdollista muuta, jolla lyödä päin sukupuolitettuja arkikäytäntöjä.

franzaillaan@yahoo.com