Terkkuja selvitysmiehille ja Karpelalle

T:Teksti:

Edessä on selvitysmiesten ja rikottujen vaalilupausten syksy.
    Selvitysmies, dosentti Sakari Ahola selvittää opetusministeriön kutsusta keinoja yliopistojen opiskeluaikojen lyhentämiseen eritoten siitä vinkkelistä, kuinka yliopistojen yhteisvalinnat pitäisi järjestää. Väliaikatietoja selvityksestä on luvassa marraskuussa.
    Selvitysmies, YTHS:n toimitusjohtaja Eero Kurri puolestaan selvittää, millaisilla linjoilla opintotukea tulisi kehittää. Tämäkin opetusministeriön tilaama selvitys valmistuu marraskuussa.

Selvitysmiesten toimeksiannot kuulostavat hyviltä – ja tuskastuttavan tutuilta. Opintotukiasioita selvitettiin – jälleen kerran – opetusministeriössä viime vaalikaudella ja päädyttiin useaan konkreettiseen parannusehdotukseen. Niistä yksikään ei päätynyt ensi vuoden budjettiin.
    Esimerkiksi vuosi sitten valmistuneessa uusimmassa opetusministeriön opintotukityöryhmän selvityksessä ehdotetaan opintotuen ja asumislisän korottamista. Ja miksei ehdotettaisi: opintotukea on viimeksi nostettu vuonna 1992, jonka jälkeen sitä leikattiin vuonna 1995.

Opiskelijat tarvitsisivat selvitysmiehen selvittämään, miksei raaka fakta ja opetusministeriön kaltaisten auktoriteettien tuottamat arviot riitä korottamaan opintososiaalisia etuuksia, vaan niitä aprikoimaan määrätään selvitysmies toisensa perään.
    Budjettiriihessä opintotuesta vastaava ministeri Tanja Karpela korkeintaan pyyhki huulipunansa opintotukityöryhmän paperiin. Vielä kehnommin kävi oman ministeriön talousarvioehdotukselle: Karpela luopui budjettiriihessä asumislisän ja ateriatuen korotuksista, vaikka opetusministeriö ehdotti alun perin omassa talousarvioehdotuksessaan opiskelijoiden asumislisän korottamista 10 miljoonalla ja opiskelijoiden ateriatuen nostamista 2,5 miljoonalla eurolla.
    Selvitetäänkö selvitysmiesten selvityksiä niin kauan, kunnes on selvää, ettei opiskelijoille haluta antaa latin latia?

Selvitykseksi selvitysmiehille: opiskeluaikojen lyhentäminen edellyttää opintotuen parantamista.
    Helsinkiläisopiskelijoiden keskimääräinen vuokra on 340 euroa kuukaudessa ja mediaanivuokra 273 euroa. Tähän opiskelijat saavat tukea maksimissaan 171,55 euroa, sillä asumislisän vuokrakatto on tällä hetkellä 214,44 euroa.
    Asumistuen vuokrakatto on nostettava 340 euroon. Tuliko selväksi?

Anna-Liina Kauhanen