Leningrad Cowboys goes Makasiinit

T:Teksti:

Purettavaksi tuomittujen talojen vuokraoikeuksista käydään aika harvoin kauppaa. Näin kuitenkin kävi, kun Leningrad Cowboys ltd osti Aurora Ravintolat Oy:n osake-enemmistön noin kuukausi sitten. Aurora omistaa VR:n makasiinien vuokraoikeuden ja ravintola- ja klubitoiminnan.
    Makasiinit saivat siis uuden isännän Sakke Järvenpäästä ja kumppaneista. Järvenpää on Leningrad Cowboys ltd:nkeskeinen omistaja.
    Kaupassa omistajaa vaihtanut vuokrasopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Makasiinien vuokranantaja, valtion omistama Senaatti-kiinteistöt, on sitoutunut siihen, että makasiinien päälle rakennetaan uusi musiikkitalo.
    Musiikkitalohankkeen rahoituspäätökset ovat kuitenkin lykkääntyneet; Helsingin kaupungilla, valtiolla ja Yleisradiolla on ollut vaikeuksia saada rahoja kasaan, vaikka musiikkitalon rakentamisen mahdollistava kaavamuutos hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa viime vuonna.
    Kaavasta tehty valitus on yhä hallinto-oikeuden käsittelyssä, joten makasiinien vuokrasopimus saattaa jatkua ensi vuonna. Musiikkitalon rakentaminen tuskin alkaa pariin-kolmeen vuoteen.
    Aurora Ravintolat on vuokrannut suurinta osaa – isoja makasiinihalleja ja Alahuone-baaria – VR:n makasiinien kiinteistöistä vuoden 2001 alusta lähtien. Sopimus on tehty aina kalenterivuodeksi kerrallaan. Nyt toiminnasta luopuneet osakkaat ovat tunnettuja myös useiden muiden helsinkiläisten suosikkiravintoloiden kuten ravintola Torin pyörittämisestä.
    Oman kulttimaineensa ehti rakentaa myös makasiinien Bar Alahuone. Jatkossa makasiinien toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen olisi kuitenkin pitänyt investoida aiempaa enemmän. Ravintoloitsijat eivät innostuneet niin suurista hankkeista, joten porukka palasi muiden projektiensa pariin. Uudenmaankadun Bar 9:llä maineen luonut Erkki Kallunki muutti ulkomaille.

Ostaja, Leningrad Cowboys ltd, hoitaa paitsi Sakke Järvenpään Leningrad Cowboys -yhtyeen asioita, tuottaa myös esimerkiksi elokuussa Senaatintorilla pidettävän Ylipormestarin populaarikonsertin eli Global Balalaika Shown ja Helsinki Salsa Festivalin.
    Leningrad Cowboys ltd:n toiminnanjohtaja Markku Mäntymaa sanoo, ettei Leningrad Cowboysin organisoimia tapahtumia siirretä kuitenkaan VR:n makasiineille ainakaan leveällä rintamalla. Uusi omistaja vakuuttaa myös, että makasiinien vanha “rennon rujo” perusilme säilyy.
    “Kyllä Makasiinit on se brändi. Ei sinne tule mitään Leningrad Cowboys -kylttiä katolle. Pyrimme toimimaan kuluttajalähtöisesti, ja tällä paikalla on kuluttajien silmissä oma vahva luonteensa”, Mäntymaa toteaa.
    Keskeisenä tavoitteena uudella omistajalla on laajentaa makasiinien käyttäjäkuntaa, tuoda ne pois marginaalista. Toiveena on tarjota toimintaa koko perheelle, lapsille, vanhuksille ja eri nuorisogenreille. Myös Leningrad Cowboysien toimintaan kuuluvat yritysten juhlat saavat paikkansa Makasiineilla.
    Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston vuonna 2001 teettämän selvityksen mukaan VR:n makasiinien kirpputoreilla vierailee varsin eri ikäistä porukkaa koko pääkaupunkiseudulta. Sen sijaan iltaisin pyörinyt klubitoiminta on viime vuosina painottunut konemusiikkiin. Oma lukunsa ovat teinejä tuhatmäärin vetäneet radio- ja tv-kanavien ilmaiskonsertit.
    “Tulevista tapahtumista vain noin 10 prosenttia on Cowboysin tuottamaa, loput muiden. Tarkoitus on myös vuokrata paikkaa ulos muille tapahtumajärjestäjille niin, että tapahtumia pääsevät toteuttamaan vähän erilaiset porukat. Makasiinimarkkinoiden kirpputoritoiminta käynnistyy ihan normaalisti toukokuussa”, toiminnanjohtaja Mäntymaa kaavailee.
    Alahuoneen toiminta pysyy melko entisellään ja klubitilaa välitetään jatkuvasti vanhaan malliin ulkopuolisille tapahtumajärjestäjille.
    Makasiinit voisivat olla keskustan keuhkot, jossa on tarjolla sekä maksullisia että ilmaisia tapahtumia, Mäntymaa kaavailee. Kesän ohjelmisto julkistetaan toukokuun kuluessa, mutta vielä Cowboysien itse tuottama ohjelmisto pysyy salaisuutena.
    “Muutamasta ulkomaisesta esiintyjästä neuvotellaan parhaillaan”, Mäntymaa paljastaa musiikkitarjonnasta. Jatkossa vastuu makasiinien käytännön pyörittämisestä ei jää kuitenkaan hänelle eikä muulle Leningrad Cowboysin porukalle. Toimintaa pyörittämään palkataan sekä toiminnanjohtaja että sisällön suunnittelusta vastaava tuotantokoordinaattori.
    Vanhoista osakkaista makasiineille jää vielä Bo Karsten, jonka aiempi yritys tuotti kulttuurikaupunkivuonna makasiineille Artgenda- ja Valon voimat -kaupunkifestivaalit. Karstenin visioissa se, että makasiineilla on myös liiketoiminnallisilla periaatteilla pyörivää happeningia, laajentaa elävää kaupunkikulttuuria entisestään.
    “Tämä on vähän kuin oma valtionsa, joka hyvin toimiessaan pystyy tuottamaan yleisestikin kaikkea kivaa.”

Ensi alkuun tilat pitää kunnostaa, jotta tapahtumille saadaan jatkossa viranomaisilta vaadittavat luvat. Aiempina vuosina eduskuntatalon viereisistä asuintaloista on valitettu Makasiiniklubilta ja Bar Alahuoneesta kantautuvasta melusta, ja siksi klubien käyttöä on rajoitettu.
    Pitkistä makasiinihalleista on tarkoitus tehdä liikkuvilla väliseinillä nykyistä muunneltavampia. Näkyvimmät kunnostustyöt tehdään alkukesällä.
    “Meiltä löytyy aiempia omistajia vähän laajemmat resurssit hoitaa perusasiat kuntoon ja tehdä tästä sitä kautta ihan toimiva bisnes”, Mäntymaa sanoo.
    “Meno on monien teknisten ratkaisujen suhteen ollut aika villiä. Meidän puolesta on kuitenkin ihan selvää, ettei kiinteistön omistaja tai kukaan muukaan hyvitä tehtävistä korjauksista meille mitään, vaan kaikki tehdään omaan piikkiin.”

Aleksi Neuvonen
kuvitus Kirmo kivelä