Franz-setä: Pää pystyyn, kiltit miehet!

T:Teksti:

Vihdoin on selvinnyt, miksi Suomessa tapahtuu vuosittain noin 14 000 eroa. Syy on liian kiltti mies. Tämän iltapäivälehtien rummuttaman totuuden on löytänyt Päivi Lipponen, jolla moista ongelmaa tuskin omassa avioliitossaan esiintyy. Ainakaan nykyisessä.
    Lipposen toimittamassa kirjassa 22 eronnutta naista tilittää kokemuksiaan. Ei kauhukertomuksia humalapäissään nyrkkiä heiluttavasta psykopaatista. Päinvastoin, eron aiheutti mies, joka ei uskaltanut lyödä nyrkkiä pöytään ja määrätä kaapin paikkaa. Tai mies, joka ei rynnännyt perään, kun nainen lähti toiseen vuoteeseen.
    Tähän on tultu. On imetty kodinhoitotietoa yläasteen kotitaloustunneilla ja työväenopiston kursseilla. On opittu kantamaan vastuuta arjesta. Hellyyden osoittamisessakin on edistytty, samoin sukkien valinnassa ja eurooppalaisen tapakulttuurin omaksumisessa. On tajuttu, että elämässä on muutakin kuin jääkiekko ja kaljalla käynti. Nyt sitten kilteille miehille ei olekaan tarvetta. Kilttiä ei haluta enää päälle, ainakaan Suomessa. Skotlannissa voi olla toisin.

Kiltti mies. Siinä uusi taakka kannettavaksi suomalaisille miehille. Joista jokainen on lapsena saanut tutustua kaikkien traumojen kantaäitiin, lauseeseen “miehet eivät itke”. Suomalainen mies saa itkeä ainoastaan voittaessaan maailmanmestaruuden. Ja tavatessaan vanhempansa. Silloin kun se tapahtuu ruumishuoneella. Tämä kulttuurinen olettamus pätee edelleen, kuten voi päätellä prinsessoittelusta, jonka Esko Aho kohtasi erehdyttyään kyynelehtimään julkisesti.
    Mutta mutta. Epäilen, onko miehen oletettu kiltteys kaiken kohun väärti. Kiltteydestä ei ole kyse, vaan pikemmin alistavan matriarkaalisen diskurssin virhepäätelmästä.
    Niin kutsusta miehen kiltteydestä osa on kollektiivista syyllisyyttä sukupuolen historiallisista virheistä. Osa on nössöilyksi purkautuvaa tarvetta olla kelvollinen. Mies pokaa, mutta nainen valitsee kelle pokeutua. Ja osa on puhdasta vaikeutta tunteiden osoittamiseen.

Siis naiset, kun mies kiltteilee, kyse on jostain syvemmästä. Tämän aistiminen on kautta aikojen ollut osa viisauttanne ja vahvuuttanne.
    Ja miehet, häntä pystyyn. Teillä ei ole muuta menetettävää kuin turhien pelkojenne kahleet. Kaikkien maiden miehet, yhtykää! Naisiinne.
    Ja nuolkaa, ennen kuin tipahtaa.

franzaillaan@yahoo.com