Ylioppilaslehden kohuttu pudotuspeli ratkesi

T:Teksti:

Demarien 28-vuotias Aysu Shakir on Ylioppilaslehden kolmivaiheisen Haluatko kansanedustajaksi -pudotuspelin voittaja. Shakir on Ylioppilaslehden lukijoiden mielestä vähiten ärsyttävä ja vahvin lenkki 26 helsinkiläisestä nuoresta kansanedustajaehdokkaasta.
    Finaalissa Shakir päihitti reippaasti vihreiden Johanna Sumuvuoren ja Timo Riitamaan. Riitamaa kokosi 673 pudotusääntä, Sumuvuori 600 ja Shakir 399.

Finaalikierros keräsi kaikkiaan 1 138 äänestyslomaketta ja tekstiviestiääntä, joilla annettiin 1 672 yksittäistä pudotusääntä. Pudotuspelin kolmen kierroksen aikana Ylioppilaslehden verkkosivujen äänestysnappulaa klikattiin 7 647 kertaa, ja yksittäisiä pudotusääniä kertyi yhteensä 64 931.
    Pudotuspeli oli naisten ja demarien juhlaa. Kärkikymmenikköön ylsi vain kaksi miestä, Riitamaan lisäksi demarien Petteri Oksa. Viidestä demariehdokkaasta vain Olof Cantell karsiutui pelistä heti kättelyssä. Julkkiksia ei juuri jaksettu, ja pahiten mollattu oli kokoomuksen ehdokas Olli Oikarinen, joka keräsi ensimmäisellä pudotuskierroksella 1 929 inhokkiääntä.

Pudotuspeli oli täynnä tunnetta ja skandaalinkäryä. Esimerkiksi kaikki kokoomuksen ehdokkaat putosivat pelistä jo ensimmäisellä kierroksella, sillä tuloksista jouduttiin siivoamaan varsin huomattava määrä niin sanottuja massaääniä. Pelin henkeen sopimattomat, lyhyen aikavälin sisällä samasta lähteestä tulleet kymmenet identtiset äänestyslomakkeet eli massaäänet olisivat suosineet juuri kokoomuslaisia.
    Viimeiselläkin kierroksella vannoutuneimmat pudottajat intoutuivat massaäänestykseen, mutta massapostitusten poisto ei vaikuttanut ehdokkaiden järjestykseen. Kisan aikana massaääniä tuli kotikoneiden ja yliopistojen mikroluokkien lisäksi sekä europarlamentista että puoluetoimistoista.
    Lopputuloksestakin voi päätellä, että intohimoisimmin finaaliin suhtautuivat demarien kannattajat. Kampuksella kuiskitaan, että itsekin pudotuspelissä mukana ollut Petteri Oksa usutti opiskelijademarien sähköpostilistoilla äänestämään ”vihreät sun muut räpeltäjät hemmettiin seuraavalta kierrokselta”.