Vuokra-asiaa

T:Teksti:

Sain sähköpostia vuokraisännältä. Otsikossa luki pahaenteisesti “Vuokra-asiaa”. Vuokra-asia ei olisi voinut vähempää innostaa. Nuorten asuminen ja asunnon etsintä on jo pitkään ollut pääkaupunkiseudulla todella vaikeaa ja kohtuuttoman kallista, vaikkei edes haaveilisi pääsevänsä varsinaiseen opiskelija-asuntoon.
    Napsautin viestiä. “Jotta teiltä perittävä vuokra noudattaisi jossain määrin yleistä hintatasoa, olemme päättäneet alentaa hieman kuukausivuokraanne.”
    Vuokraisäntä laski vuokraa 30 euroa kuussa. Summa on ehkä pieni, mutta asia iso. Kukaan, jolle olen asialla leuhkinut, ei ole koskaan kuullut vastaavasta. Miksi kukaan alentaisi vapaaehtoisesti vuokraa?

Luultavasti kyse on vain vuokranantajan poikkeuksellisesta sosiaalisesta omastatunnosta, mutta kyllä vuokranlaskuun on ihan järkisyitäkin.
    Hyvistä vuokralaisista kannattaa tällä korkotasolla pitää huolta tai joutuu etsimään uudet, sillä pankit tyrkyttävät kaikille kynnelle kykeneville asuntolainaa puoli-ilmaiseksi. Uusien vuokralaisten etsiminen maksaa: eteistä on maalattava, ilmoituksista maksettava. Jos vuokrapyyntö on korkea, voi kämppä jäädä ilman asukkia muutamaksi kuukaudeksi.
    Kyse on myös reiluudesta: vuokranantajat tarttuvat jokaiseen mahdolliseen indeksikorotukseen ja vuokrasopimuksen vuosipäivään nostaakseen vuokraa, mutta harva tarkistaa vuokraa silloin, kun yleinen vuokrataso syystä tai toisesta laskee.
    Opiskelija-vuokralaisten vedätys käy myös yhteiskunnalle kalliiksi. Kohtuuhintainen asunto on edellytys opintojen etenemiselle. Opiskelijan on käytävä töissä pystyäkseen maksamaan vuokrat, ja aikaa opinnoille ei jää riittävästi.

Opiskelijan asumista ei voi jättää vain vuokranantajien armeliaisuuden varaan. Suurempi vastuu vuokramarkkinoiden tervehdyttämisessä on kunnilla ja koko yhteiskunnalla. Jotain taas onneksi tehdäänkin.
    Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus selvittää parhaillaan ja jälleen kerran opiskelija-asuntojen valtakunnallista tuotantotarvetta vuosina 2003-2010. Selvityksen tilaaja on opetusministeriön opiskelija- ja nuorisoasuntoneuvottelukunta.
    Opiskelija- ja nuorisoasuntoneuvottelukunnan aiemmat opiskelija-asuntojen rakentamistavoitteet ovat jääneet vain haaveeksi. Kun luvut ovat turhia, on opiskelija-asumista mitattava myös laadullisesti. Rakennetaan edes se vähä, mitä rakennetaan, järkevien kulkuyhteyksien päähän oppilaitoksista.
    Tonttipulaan vetoavan Helsingin on hyvä muistaa, että opiskelijoiden asuntotilanteen parantaminen helpottaa myös muiden ihmisten asuntotilannetta. Opiskelija-asunnoissa asuvilta jää muiden käyttöön vapaiden markkinoiden asuntoja

Anna-Liina Kauhanen