Kirjeitä kaukaa: Turhanseisottajat

T:Teksti:

Vaalit olivat jumalattoman jännittävät. Keskustalainen kunnanjohtajamme, josta kerroin aikaisemmin, oli ihan vähällä päästä kansanedustajaksi.
    Tuttu naama killui pitkään television kannatusbarometreissa Oulun vaalipiirin kohdalla. Ääniä kertyi lopulta 6 351. Reilut sata ääntä enemmän olisi riittänyt läpimenoon. Mutta kun ei, niin ei.

Äänestäjänä en taipunut keskustan riveihin, mutta kunnanjohtajan rannalle jääminen harmittaa silti. Olisi ollut hienoa saada suomussalmelainen kansanedustaja. Niitä ei ole ollut eduskunnassa yhtään enää moneen vaalikauteen.
    Rannalle jääneitä ehdokkaita ei käy kateeksi. Demokratia voi olla hyvällekin ehdokkaalle susi, tai semmoinen nainen, jota täällä päin sanotaan turhanseisottajaksi.
    Se ensin silittää päätä ja lopuksi panee päälle salaman.
    Turhanseisottajia halveksitaan avoimesti kainuulaisissa pariutumisympyröissä. Reilu nainen ymmärtää myös antaa.

Olen viime aikoina käynyt paikallisissa kuppiloissa, joita on kolme tai viisi kappaletta riippuen siitä, lasketaanko huoltoasemat mukaan.
    Useimmiten käyn ehdassa baari-baarissa Tervareitissä (puhekielessä Tervis).
    Terviksessä on omat säännöt. Siellä ei esimerkiksi saa flirttailla turhaan. Flirttaileminen ei ole leikkiä, vaan turhanseisottamisen mahdollinen esiaste. Kaupunkilaiseen pelailuun tottunut tyyppi saattaa siellä tietämättään loukata muita.
    Näin kävi myös itselleni. Ensimmäinen vastoin parasta tahtoaan tyrmätty oli Joutilaat-elokuvassakin esiintynyt pikkuveljeni kaveri.
    Ilta oli edennyt noin puoliväliin, kun katseemme kohtasivat salin vastakkaisilta puolilta. Hymyilin, vilkutin ja kohotin tuoppiani tervehdykseksi.
    Jo parin minuutin kuluttua mies vyöryi iholle lähietäisyydeltä. Hän laski kuuman kouransa pakaroilleni ja töksäytti, että jokohan minua tässä vaiheessa huvittaisi lähteä rakastelemaan.
    Selvisin tilanteesta huumorilla, mutta mies loukkaantui iäksi. Tavallaan ymmärrän sen. Hän oli aito.

Aito oli myös eräs toinen nuorimies, joka tunnetaan yleisesti pihiydestään. Pihin kaverin lähestymisyritys oli sydäntä särkevä.
    Mies kysyi, että ruvetaanko seurustelemaan. Vastineeksi hän lupasi tarjota Auto-grillillä lihapiirakan.