Onko kesätyönhaku takkuillut? Olivatko haastattelijat ilkeitä?
    Vaihda alaa.
    Kauppakorkeakoulun rahoituksen ja kansantaloustieteen opiskelijoiden kesätyönhaku vetää vertoja paremmallekin elämysmatkalle. Kirjaimellisesti.
    Rahoitusalojen opiskelijat voivat aloittaa työnhaun tilaisuuksissa, joissa etenkin kansainväliset investointipankit esittelevät itseään. Infoja pidetään esimerkiksi Hotelli Kämpin sviiteissä ja Radisson SAS:n cocktail-tilaisuuksissa. Investointipankki Goldman Sachs vuokrasi pari vuotta sitten Tennispalatsin ykkössalin käyttöönsä ja järjesti pankkiiriehdokkaille yksityisen elokuvaillan.
    Asiaakin esittelytilaisuuksissa toki puhutaan: infoissa on yleensä mukana muutama hakijoille tutun oppilaitoksen kasvatti, jotka kertovat hyvistä uramahdollisuuksista.
    Suomalaisten opiskelijoiden mielestä kuumimpia palkkaajanimiä ovat investointipankit Goldman Sachs, Morgan Stanley ja Merrill Lynch.

Varsinainen kesätyönhaku
alkaa näyttävien esittäytymistilaisuuksien jälkeen. Pankit valitsevat hakemusten ja ansioluetteloiden perusteella parhaat hakijat ensimmäiselle haastattelukierrokselle.
    Tänä keväänä Morgan Stanley järjesti omat haastattelunsa Tukholmassa ja Goldman Sachsin pohjoismaiset hakijat lennätettiin Kööpenhaminaan.
    Goldman Sachsin ensimmäisellä haastattelukierroksella suomalaisia hakijoita oli mukana noin kymmenen, joista neljä pääsi jatkoon toiselle kierrokselle Lontooseen. Ilmeisesti pari suomalaista saa kesätyöpaikan.
    Toiselle haastattelukierrokselle selvinneille kandidaateille investointipankkiirien arvostettua asemaa esitellään lisää. Joillakin pankeilla on esimerkiksi ollut tapana tarjota kandidaateille päivällinen kalliissa ravintolassa senioripankkiirien seurassa. Joskus hakijat on noutanut Heathrow’n lentokentältä limusiini kuljettajineen.
    Vain parhaat valitaan. He työskentelevät yleensä analyytikkoina yrityskauppojen, osakeantien ja joukkovelkakirjamarkkinoiden parissa. Arvostetuimmissa investointipankeissa kesäharjoittelijoille maksetaan palkkaa keskimäärin 3 500 euroa kuukaudessa.

Syyt suureelliselta kuulostavaan rekrytointiprosessiin ovat silti yksinkertaisia.
    Pankit pyrkivät houkuttelemaan työntekijöikseen kaikista parhaimmat osaajat: todellinen lahjakkuus kun saattaa tehdä pankille rahaa parhaimmillaan miljoonia dollareita päivässä.
    Toisaalta maine ja yrityskuva ovat yrityksille tärkeitä. Kun yksi investointipankki järjestää työnhakijoilleen cocktail-tilaisuuden, täytyy toisen seurata mallia. Rahoitusalan opiskelijat saattavat myös tulevaisuudessa olla pankkien asiakkaita.
    Kun miljoonia tehdään, pari bisnes-luokan lentoa sinne tänne ei kassaa heilauta.

Satu Rämö