Franz-setä: Kettu ja Madonna

T:Teksti:

Kuningatar Silvian ohella useat muutkin ruotsalaiset vetivät taannoin Kallen mätitahnat väärään kurkkuun. Sikäläinen arkkipiispa kun sattui ajattelemaan ääneen ja totesi, ettei jaksa uskoa Jeesuksen neitseelliseen syntymään.
    Kansanluonteilla on totisesti eroa. Suomessa teologi joutuu roviolle, jos hän väittää kaikkien pääsevän taivaaseen. Se on loukkaus katajaisen kansan ikuista helvetin kaipuuta kohtaan.
    Ruotsalaisethan tiedetään. Aina seksihommat mielessä, uskonasioissakin.

Vaan Madonnan synnyttämisen aika on taas edessä. Penguin-kustantamo on nimittäin tehnyt viisi lastenkirjaa käsittävän kustannussopimuksen takavuosien poptähden kanssa. Kirjapuuhissa kyseinen artisti ei ole enää täysin neitsyt. Vilauttihan hän krusifiksiaan jo 90-luvun alkupuolella Sex-kirjassaan. Koskettava teos, jota tuli luettua ihan veet silmissä.
    Huhujen mukaan Madonnan esikoislastenteos kertoo prinssin ja ketun seikkailuista.     Aiheenvalinta on merkillepantavaa, kuten politiikkaa kommentoiva professori asian muotoilisi.
    Ettei vaan tulevalla kirjailijalla olisi ketunhäntä kainalossa, tai jossain muualla. Antoine de Saint-Exupéryn lastenkirjassa, jonka liian moni aikuinen on jättänyt lukematta, viisas kettu opettaa Pikku Prinssille kesyttämistä. Kettu on prinssille ja prinssi ketulle vain yksi tuhansien joukosta, ennen kuin he malttavat kesyttää toisensa.

Madonna on
tähän mennessä kesyttänyt liki kaiken. Viettiensä ohjaamat miehet, yltiömaskuliinisen rockteollisuuden ja kaksinaismoralismille rakentuvan amerikkalaisuuden. Vaan yksi puuttuu, ja sen mukana kaikki. Uskottavuus muuna kuin erotiikasta ammentavana taiteilijana. Ilman sitä hän on vain yksi vanha stara tuhansien joukossa. Sellainenhan ketuttaa. Niinpä 90-luvun seksin ylipapitar lähtee kesyttämään uhkaavaa historian tuomiota uudella uralla. Vanha alkaakin olla jo moneen kertaan kokeiltu.
    Vaan ei pidä nuolla liian aikaisin. Mahtaako maailma ymmärtää? Paavi tuskin ainakaan. Tekihän bullamyssysukupolven pomo jokin aika sitten moraalisen ryhtiliikkeen myöntämällä, ettei pappien tulisi deittailla teinipoikien kanssa. Dullamyssysukupolvelle Madonnan kirjasuunnitelma ei tuota ongelmia, vaikka se laukaiseekin välittömän moraalihälytyksen Pietarinkirkonmäellä. “Turha yrittää aneilla armoa, pannaan!” jyrähtää Vatikaanin isäntä.
    Mutta sehän Madonnalle sopii.