Franz-setä: Välähdyksiä Helsingin ihmeistä

T:Teksti:

Helsingin kaupunginkirjasto on uusinut aineistohakupalvelunsa. Samalla järjestelmän nimi on vaihtunut HelMetiksi, aikaisempi LibPlussa on muisto vain. HelMet. Helsingin Metka kirjastolaitos? Helsinki elää. Meneekö eteenpäin? Hellitään Metusalemia? Yhtä helmettiä moinen sanakikkailu.

Muitakin uudistuksia kirjastotoimeen on tehty. Aukioloaikoja on lyhennetty, mutta kompensaationa kirjastoihin hankitaan entistä vähemmän aineistoa.
    Tästä saamme kiittää niitä kaupunginosa-aktiiveja, jotka viime kevään meuhkaamisellaan estivät muutaman henkitoreissaan olevan sivukirjaston lakkauttamisen. Säästötalkoot toteutetaan nyt sitten toisin keinoin.
    Urbaani avarakatseisuus on myytti. Syrjäisten maaseutupitäjien kotiseutuhenkisyys jää kirkkaasti toiseksi Helsingin kaupunginosayhdistysten tunkkaisen nurkkapatriotismin rinnalla. Epäilijät kokeilkoot kehitysvammaisten hoitokodin tai päihdeparantolan perustamista Helsinkiin.

Maisteri kävi
nostalgisoimassa keskustakampuksella ja hämmentyi. Unicafessa opastetaan sulkemaan kännykkä jonotusajaksi ja miestenhuoneen seinällä on “muista huuhdella” -tarroja. Kurssikirjalainaamon kahviautomaatti pitää nykyään happy houria puolenpäivän aikaan.
    1990-luvun Suomen perverssi innovaatio, holhoavan vasemmistolaisuuden ja naurettavuuksiin menevän markkinamentaliteetin yhdistäminen, on saapunut pääkaupungin viisauden keskittymään. Mitä yhteiskunta eilen, sitä yliopisto tänään.

Helsingin kaupunki ja valtio kustantavat yhdessä stadionin kattamisen. Kumpikin taho vakuuttaa, etteivät ne rahat ole mistään tärkeämmästä pois. Käy katteeksi, moinen logiikka.

Yksi ihmeellinen episodi päättyy, kun Helsingistä eduskuntaan äänestetty Esko Aho siirtyy valtiopäivämiehen tehtävistä syrjään. Vaalikauden aikana Aho ei ole käsitellyt Helsingin asioita yhdessäkään puheenvuorossa, ei ole tehnyt yhtään pääkaupunkia koskevaa valtiopäivätointa eikä allekirjoittanut muiden tekemiä Helsinkiä koskevia aloitteita. “Niin on hyvin kuin käy”, ilmeisesti ainakin oman vaalipiirin ongelmien suhteen.

Eduskunnan jättää myös puhemies Uosukainen. Europarlamenttiin halajavan Liekinvarren on nähty tanssahtelevan pääkaupungin yössä Gimmelin tahtiin. Etsit nuijaa seuraavaa?

franzaillaan@yahoo.com