3. Timo Riitamaa: oranssia avoelämää Tapanilassa

T:Teksti:

TIMO RIITAMAA
    Asuinpaikka: Tapanila
    Asunnon koko: 64 m2
    Musiikki, joka soi toimittajan astuessa sisään: The Beta Band

Harmaa kissa siristelee silmiään kevätauringossa. Auton alle häntänsä jättänyt mirri väistää kuitenkin hienostuneesti, kun vieraat astuvat kuistille ovea avaamaan.
    Timo Riitamaa, 23, on juuri vaihtamassa levyä levysoittimeen. Avarassa asunnossa valkoisessa puutalossa on rauhallista, sillä talon muista asukkaista suurin osa on asioilla. Riitamaan avovaimo Ninni Lankinen on lähtenyt jo kirjastoon lukemaan yliopiston pääsykokeisiin.
    “Tämä on vanha kansakoulu”, Riitamaa esittelee asumustaan. “Meidän asunto on vanha luokkahuone, ja mä revin juuri vanhan lattian pois ja tein uuden tilalle.”
    Riitamaalla on kokemusta remonteista. Hän on työskennellyt – palkatta – nuorille asuntoja kunnostavan Oranssin puheenjohtajana neljä vuotta. Työhön on kuulunut talojen remontoimista, keikkojen järjestämistä ja punk-iltojen jälkeen teinien oksennusten siivoamista.
    Tapanilassa Riitamaa on asunut kolme ja puoli vuotta. Hän remontoi ystävänsä kanssa taloa vuoden ennen kuin se oli asumiskunnossa. Kuukausi sitten avopari Riitamaa-Lankinen muutti samassa talossa isompaan asuntoon.

Riitamaa on syntynyt Raumalla ja muuttanut yksivuotiaana Varkauteen. Helsinkiin hän muutti 15-vuotiaana. Avovaimoonsa hän tutustui kaksi vuotta sitten Oranssin järjestämällä Pietarin-matkalla.
    “Mä olin jo vakuuttunut, että en pysty vakiintuneisiin parisuhteisiin. Mut sit… I saw the light.”
    Oranssin kautta Riitamaa on tutustunut moniin muihinkin elämänsä kulkuun vaikuttaneisiin ihmisiin, esimerkiksi entiseen ympäristöministeriin Pekka Haavistoon.
    “Peksi on Oranssin toiminnanjohtajan Vesa Peipisen kaveri. Kun Peksi oli ympäristöministeri, meitä oli lauma nuoria, huonosti pukeutuneita tyyppejä, jotka se aina kutsui huvin vuoksi kaikille kokkareille ulkoministeriön kehitysyhteistyöosastolle, ja me kiskottiin siellä ilmaista viinaa.”
    Sittemmin tuttavuus sai virallisempiakin muotoja. Riitamaa oli viime vaaleissa Haaviston vaalipäällikkö – huonolla menestyksellä tosin. Haavisto jäi eduskunnasta rannalle.
    “Peksi sai sata ääntä vähemmän kuin Anni. Oon aina ajatellut, että se oli mun ansiota ja syytä. Mä ehdotin, että Peksin ja Annin pitää laittaa yhteismainos just ennen vaaleja Hesariin”, Riitamaa virnistää. Nyt Haavisto on vuorostaan tukenut Riitamaan kampanjaa 500 eurolla.
    Vapaa-ajallaan Riitamaa ostaa levyjä ja kirjoja ja kuluttaa aikaa niiden parissa. Muutaman kerran vuodessa hän käy ystäviensä kanssa vaeltamassa. Myös Scalextric-autot ovat kuumaa kamaa luppoajalla.

Timo Riitamaa, miksi haluat kansanedustajaksi?
    “Alun perin olin lupautunut vihreiden ehdokkaaksi kahden vuoden päästä pidettäviin kunnallisvaaleihin. Kun vihreät, esimerkiksi Anni (Sinnemäki) ja Johanna (Sumuvuori), pyysivät eduskuntavaaleihin, sanoin ensin ei, mutta suostuin lopulta. Nyt olen ihan innoissani.
    Tykkään Suomessa asumisesta ja hyvinvointivaltiosta, mutta nyt siitä ollaan luopumassa ihan noin vain. Pitäisi antautua markkinavoimille, vaikka oikeasti ei ole edes kokeiltu keinoja hyvinvointivaltion pelastamiseksi.
    Eduskunnassa pitäisi nostaa esiin myös muita arvoja kuin tätä nykyistä kilpajuoksua, esimerkiksi yhteisöllisiä arvoja. Suomessa on säädetty kahdeksan tunnin työaika, mutta silti niillä ihmisillä, joilla on työtä, on kovat paineet tehdä työtä ihan sikana.
    Haluan muuttaa asioita.”

Onko viime viikkoina käyty huumepoliittinen keskustelu ollut mielestäsi asiallista?
    “Vihreät ovat hoitaneet homman taktisesti huonosti. Ainahan vihreissä on ollut tyyppejä, jotka ovat puhuneet lievemmän huumepolitiikan puolesta. Olisi pitänyt vaan sanoa, että erilaisia näkemyksiä on.”

Millaista huumepolitiikkaa itse kannatat?

    “Joidenkin tutkimusten mukaan kannabis on yhtä vaarallista kuin viina, joidenkin mukaan vaarallisempaa. Kumpikaan vaihtoehto ei puhu kannabiksen puolesta, koska esimerkiksi 70 prosenttia väkivaltarikoksista tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. En usko, että viinan haitat vähenisivät, jos vapauttaisimme kannabiksen. Niitä käytettäisiin vain sekaisin. Pääasia olisi, että ihmiset pääsisivät hoitoon, ja valistuksessa ei pitäisi rinnastaa mietoja ja kovia huumeita. En uskaltaisi kuitenkaan vapauttaa kannabista.”

Tunnetko huumeiden käyttäjiä?
    “Tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka polttavat kannabista. Heistä musertavasti suurimmalle osalle se ei aiheuta mitään ongelmia, mutta joillekin se aiheuttaa. Jos olen eduskunnassa, en voi miettiä hyvinvoivia kavereitani, vaan pitää ajatella niitä, joilla käyttö ei pysy hallinnassa.”

Oletko itse käyttänyt huumeita?
    “Olen polttanut kannabista joskus viime vuosituhannella viimeksi. Sen lisäksi käytän alkoholia ja kohtuuttomasti kahvia. En tupakoi.”

Miksi seksin ostamista ei pidä mielestäsi kriminalisoida?
    “Totta kai on inhimillisesti hirveää, että voit mennä ja ostaa jonkun ihmisen ruumiin, ja joku muu vie vielä ne rahat. Minua pelottaa kuitenkin se, että ongelma pahenee ja menee enemmän ja enemmän maan alle. En osaa vielä sanoa, millaisen kannan eduskunnassa ottaisin. Todennäköisesti minulla olisi paljon enemmän asiantuntijoiden tietoa asiasta, nyt olen vain lehtien varassa.”

Osallistuitko Irakin sodan vastaiseen mielenosoitukseen?
    “Osallistuin.”

Tuhoaako Markus Drake vihreiden vaalit?
    “Ei tuhoa. Ehkä vihreät menettävät pari ääntä maakunnissa, mutta en usko, että tuhoaa. Vihreä liitto on reitti, jossa erilaiset ihmiset pääsevät esiin. Jos on joku Markus Drake, hyvä vaan. Ei se tarkoita, että kaikki muut ovat sen kanssa samaa mieltä.”

Timon vaatekaappi
    “Puvuille on selitys: yhden äiti maksoi ylioppilasjuhliin, toisen siskon häihin, kolmas on isoisän vanha ja neljäs halvalla ostettu Islannista. ”


Osat (jaetaan avovaimon kanssa):

3 kaappia, 1 tanko,1 tuoli, 1 puhdasvaatekassi, 1 kuivausteline, 2 Lundian laatikkoa, joissa alusvaatteet

Tangossa:
anorakki, ulkoiluhousut, talvitakki, syystakki, 4 pukua

Kaapeissa:
farkut, 6 kangashousut, sadehousut, 5 villapaitaa, 6 t-paitaa (joista yhdessä Kekkosen kuva rinnassa), pitkähihainen maripaita, 3 Marimekon kauluspaitaa, 3 lyhythihaista kauluspaitaa, 1 army-henkinen kauluspaita, mao-lippis, villasukkia, 7 kravattia, 2 prätkänahkatakkia, talvitakki, rinkka, lakanoita, 2 yo-lakkia laatikoissaan

Tuolilla:
2 verkkarihousut, Hki Punx -verkkatakki, 2 villapaitaa, pitkähihainen paita, farkut, villatakki, kangashousut

Timon Kännykän TOP 20
    Timo Riitamaan matkapuhelimen muistiossa on paljon oranssilaisia, vihreitä, islantilaisia ystäviä ja muutama ex-tyttöystävä.

    A:n vp Johanna Anni Sinnemäen vaalipäällikkö Johanna Hautakorpi – Badding Rauli Badding Somerjoelta näyttävä ystävä Jukkis – Dada Joogaopettaja – Faija Isä – Isse makasiinit VR:n Makasiinien toiminnan pyörittäjä Isse Karsten – Johanna Sumu Vihreiden ehdokas Johanna Sumuvuori – Kivensyöjä Lapsuudenystävä Anna, jonka kanssa Riitamaa söi pienenä yhdessä kiviä – M. Drake Vihreiden ehdokas Markus Drake – Ninni Avovaimo Ninni Lankinen – Otso K. Yleisaktivisti Otso Kivekäs – Otto Lehtipuu Helsingin vihreiden puheenjohtaja – Peksi Entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto – Raili Isoäiti – Riikka Kilju Riikka Kiljunen, Sdp:n kansanedustajan Kimmo Kiljusen tytär – Samae Sister Flo -yhtyeen laulaja Samae Koskinen – Sari Näre Feministitutkija – Simo K Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Simo Kyllönen – Tuomas Rantanen Voima-lehden kustannuspäällikkö, vihreiden eduskuntavaaliehdokas – Vesa Oranssin toiminnanjohtaja Vesa Peipinen – Ville Komsi Vihreiden ehdokas

Pisimpään säilytetty tekstari:

    Lähetetty 29.12.02 klo 12.25.53
    Lähettäjä: Lontooseen muuttanut ystävä
    Terse perse! Mitä kuuluu? Täällä sataa vettä. Toivun sairaalasta. Joulu meni. Hauskaa täällä on. Paljon kavereita ja uusia juttuja. -kerttu

Anu Partanen