2. Johanna Sumuvuori: avioliiton auvoa Toukolassa

T:Teksti:

JOHANNA SUMUVUORI
    Asuinpaikka: Toukola
    Asunnon koko: 55 m2
    Musiikki, joka soi toimittajan astuessa sisään: Radio Helsinki

Korkealla mäellä nököttävän puutalon ikkunat välkkyvät auringossa. Mäen päällä pitää kavuta vielä lisää: Johanna Sumuvuoren ja Mikko Metsämäen 55 neliön kotiin ison puutalon ylimpään kerrokseen johtavat kapeat puuportaat.
    Talon alin kerros näyttää olevan täydessä remontissa.
    ”Sinne tehdään asukkaiden yhteistä olohuonetta”, Sumuvuori, 26, selittää.
    Sumuvuori asuu Oranssin talossa kuten puoluetoverinsa ja kilpakumppaninsa Timo Riitamaakin. Hän on asunut talossa kaksi vuotta. Ensimmäinen vuosi kului talon alakerrassa, ja siinä olikin tsemppaamista.
    ”Siellä saattoi olla talvella 13 astetta sisällä. Suihkuun meneminen vaati tämmöiseltä hemmotellulta skandinaavisen hyvinvointiyhteiskunnan kasvatilta kansalaisrohkeutta.”
    Alun perin Sumuvuori on kotoisin Vähästäkyröstä. Lukion jälkeen hän asui vuoden Seinäjoella ja muutti sitten Helsinkiin. Puolitoista viime vuotta hän on työskennellyt vihreiden kansanedustajien Osmo Soininvaaran ja Satu Hassin avustajana.
    Sumuvuoren opinnot ovat silti yhä kesken, ja opiskelijaelämä ilmoittelee itsestään säännöllisesti. Kun Sumuvuori toissa perjantaina tuli kotiin, postissa odotti opintotuen takaisinperintälappu: 1 600 euroa.
    Kotiin oli juuri kannettu 1 500 euron stereot.

Sumuvuoren siviilisääty on nuorelle ihmiselle harvinainen: hän on naimisissa. Aviomies löytyi seitsemän vuotta sitten Vaasasta, kun Metsämäki suoritti siellä siviilipalveluksen koulutusjaksoa. Kohtaamispaikka oli El Gringo -rokkibaari. ”Me oltiin kirjekavereita puoli vuotta.”
    Kaksi vuotta tapaamisen jälkeen pari meni kihloihin Budapestin kauppahallissa, ja siitä parin vuoden päästä naimisiin.
    ”Oli hauska näyttää sukulaisille ja kavereille, että me uskotaan tähän juttuun ja tehdään tämmöinen diili. Vaikka en mä mitenkään usko, että paperi tekee avioliitosta kestävän.”
    Sumuvuori ei vaihtanut sukunimeään, joten ihan kaikkia avioparien outoja tapoja pari ei ole omaksunut.
    ”Just yks kaveri ihmetteli, miksi naimisiin menevien ihmisten on pakko alkaa allekirjoittaa joulukortit yhteisesti ’Metsämäet’ tai ’Virtaset’, kun ennen omat nimet on käyneet ihan hyvin”, Sumuvuori nauraa.
    Vanhankaupunginmäeltä joulukortit lähtevät yhä muodossa Johanna ja Mikko. Samanlaisia tuulipukujakaan ei ole vielä hankittu. Vapaa-ajallaan Sumuvuori kuuntelee musiikkia ja lueskelee kirjoja sekä käy satunnaisesti uimassa Yrjönkadun uimahallissa.

Johanna Sumuvuori, miksi haluat kansanedustajaksi?
    ”Työ on mielenkiintoista ja kansanedustajalla on ihan kohtuulliset mahdollisuudet parantaa maailmaa. On jännittävää, että saa etsiä tietoa ja muodostaa sen perusteella mielipiteensä, mikä on oikein, ja vaikuttaa ryhmässä siihen. Joissakin asioissa pidätän tietysti oikeuden omantunnon mukaiseen äänestykseen.”

Onko viime viikkoina käyty huumepoliittinen keskustelu ollut mielestäsi asiallista?
    ”Ei. Isot puolueet eivät ole löytäneet tarpeeksi kovaa kritisoitavaa vihreiden vaaliohjelmasta, joten niiden on täytynyt tarttua tuollaiseen. Vihreä liitto ei ole koskaan esittänyt minkään huumeen laillistamista ja Soininvaaran ministerikaudella huumekuolleisuus saatiin laskuun. Kokoomusnuoretkin ottivat viime viikolla Aamulehdessä kantaa, että huumepolitiikasta pitäisi pystyä keskustelemaan asiallisesti, kun se Suomessa on aina niin hysteeristä.”

Millaista huumepolitiikkaa itse kannatat?
    ” En kannata kannabiksen laillistamista, mutta hoitoon hakeutuvia huumeidenkäyttäjiä ei pitäisi rangaista ollenkaan. Korvaushoitoja pitäisi lisätä huomattavasti.”

Tunnetko huumeiden käyttäjiä?
    ”Tiedän joitakin, jotka käyttävät kannabista, mutta en tunne yhtään kovien huumeiden käyttäjää.”

Oletko itse käyttänyt huumeita?

    ”En. Olen pysytellyt laillisissa huumeissa. Huumeet eivät ole koskaan kiinnostaneet eikä ole ollut edes uskallusta kokeilla. En pidä kannabiksen hajusta.”

Miksi et vastannut Ylioppilaslehden kysymykseen, pitäisikö seksin ostaminen kriminalisoida?
    ”Kantani oli vielä kotelovaiheessa ja on vieläkin. Vaalikoneissa olen vastannut ’jokseenkin samaa mieltä’ eli jokseenkin kyllä. Jos kriminalisointi onnistuisi ilman, että prostituoitujen elämä vaikeutuisi ja painuisi maan alle, kannattaisin sitä. Kuitenkin esimerkiksi Prostituoitujen tukipisteen toiminnanjohtaja on arvioinut, että kriminalisointi voisi vain pahentaa ongelmia. Toivottavasti nyt ei ole käynyt niin, että ongelmaan on esitetty vain yksi ratkaisu, johon pitää vastata kyllä tai ei, eikä muita ratkaisuja ole edes mietitty.
    Haluan kuulla Ruotsin mallista enemmän tietoja ennen kuin päätän. Tällä hetkellä siis varauksellinen kyllä, mutta jos laki säädetään, pitää säätää myös tukipaketti prostituoitujen auttamiseksi.”

Osallistuitko Irakin sodan vastaiseen mielenosoitukseen?

    ”Osallistuin.”

Tuhoaako Markus Drake vihreiden vaalit?

    ”En usko. Eihän Remu Aaltonenkaan tuhonnut aikoinaan demareiden menestystä kunnallisvaaleissa. Jokaisella listalla on aina ollut linjasta poikkeavia tyyppejä ja vaalit näyttää, miten homma menee.”

Johannan Vessa

”Kylpyhuone on vielä erikseen!”

Vessan hyllyllä:
    Maybelline Ever Fresh -värivoide, tiikerisalvaa, Body Shopin Cucumber-kasvovesi, Body Shopin deodorantti, Jojoba-kosteuvoide, Clinique-puuteri, Dolce & Gabbanan Light Blue -hajuvesi, Elisabeth Ardenin Green Tea -hajuvesi, Body Shopin Bamboo-kasvonaamio, Clarinsin Eau Dynamisante -aromasuihke, Clarins-silmänympärysvoide, Revlonin Skin Lights Face Illuminator -voide, YSL Energic teint -värivoide, Body Shopin Of a Woman -hajuvesi

Lavuaarin laidalla:
    Colgate Herbal -hammastahna, hammasharja, Body Shopin Cucumber-kasvojenpuhdistusaine, saippua

Pesukoneen päällä
    Piilolinssipaketti, piilolinssinesteitä, purkki vartalorasvaa, deodorantti, pullo hiuskiinnettä, purkki hiusvahaa, pullo suihkugeeliä, pullo hiustenhoitoainetta, purkki hiusgeeliä, kumiankka, vaatteiden pesu- ja huuhteluainetta, meikkipussi, jossa kajaleita ja puuteria.

Johannan kännykän 20 kärjessä

    Johanna Sumuvuoren puhelimen muistiosta löytyy paljon vihreitä, englantilaisia ystäviä ja muuten vaan ystäviä.

    Anni, Vihreiden kansanedustaja Anni Sinnemäki – Aysu Shakir, Sdp:n kansanedustajaehdokas – Irina Krohn, Vihreiden kansanedustaja – Jani Saxell, Kirjailija – Kalle Kallio, Pax-lehden päätoimittaja, Museoliiton tiedottaja – Kapi, Katja Ollila, paras ystävä ala-asteen tokalta luokalta saakka – Kimmo Helistö, Vihreiden kansanedustajaehdokas – Kommari-K, Merikukka Forsiuksen avustaja Anna Koikkalainen – Könkkölä, Kalle Vihreiden kansanedustajaehdokas – Markus Drake, Vihreiden kansanedustajaehdokas – Mummo gsm, Isoäiti – Ode, Vihreiden kansanedustaja, Sumuvuoren pomo Osmo Soininvaara – Otso Kivekäs, Yleisaktivisti – Pupu, Aviomies Mikko Metsämäki – Salla T, Anni Sinnemäen avustaja Salla Tuomivaara – Satu, Vihreiden kansanedustaja, Sumuvuoren pomo Satu Hassi – Timo Harakka, Toimittaja – Timo Riitamaa, Vihreiden kansanedustajaehdokas – Tuomas Toivonen, Giant Robot -yhtyeen laulaja, juontaja Radio Helsingissä – Tuula, Sdp:n kansanedustaja ja Sumuvuoren käly Tuula Haatainen

Pisimpään säilytetty tekstari:
    Lähetetty: 21.9.2001
    Lähettäjä: Pikkuveli
    Oli tullu postis sun lahja. Kiitos yli paljo se oli yli hyvä. Kiitos. Sä oot paras isosisko.

Anu Partanen