1. Aysu Shakir: sinkkuelämää Kivihaassa

T:Teksti:

AYSU SHAKIR
    Asuinpaikka: Kivihaka
    Asunnon koko: 24,5 m2
    Musiikki, joka soi toimittajan astuessa sisään: Kent

Monikulttuurisen Suomen pienet käytännön ongelmat ruumiillistuvat näköjään esimerkiksi Kivihaassa Aysu Shakirin kotioven ulkopuolella. Shakirin nimi on kirjoitettu postiluukkuun väärin: Sharik.
    Sisäpuolella vuokrayksiössä monikulttuurisuus jatkuu iloisemmassa hengessä, kuten kenen tahansa paljon matkustelevan ihmisen kotona.
    Sotkan kirjahylly täyttyy kirjojen lisäksi afrikkalaisista patsaista ja puisesta Buddhasta, sängyn violetti päiväpeitto on tuliainen Nepalista ja seinällä on rivi Shakirin itsensä Japanissa taiteilemia kalligrafeja.
    Aysu Shakir, 28, on syntynyt Outokummussa ja kasvanut Joensuussa. Talonmiehelle vaikeuksia tuottava nimi on perua Suomen tataari -isältä ja turkkilaiselta äidiltä.
    Matkustamaan Shakir on päässyt töidensä ja opintojensa ansiosta: saldo on jo yli 40 maata. Hän työskentelee Ihmisoikeusliitossa projektipäällikkönä ja koordinoi Rasismin ja muukalaispelon vastaista Rasmus-verkostoa. Aikaisemmin Shakir on työskennellyt muun muassa Suomen YK-liitossa, European Women’s Lobby -naisjärjestössä ja kuulunut Suomen Attacin hallitukseen.

Shakir asuttaa tyttönainen-boksiaan yksin. Viimeksi hän on seurustellut kuusi vuotta sitten.
    Onko ahkera järjestöura siis tuhonnut mahdollisuudet onnelliseen rakkauselämään?
    “Joko on niin paljon tekemistä, ettei ehdi seurustella tai sitten sitä järjestää itselleen niin paljon tekemistä, koska ei seurustele. Kumpikohan se sitten on”, Shakir pohtii. “Tai sitten mulla on vaan rima korkealla!”
    Shakirilla on kuitenkin yksi sana sanottavana kaikille treffeille haikaileville sinkuille: hammasraudat.
    “Mulla oli muutama vuosi sitten raudat alahampaissa vuoden ajan, ja ikinä ei ole pyydetty niin paljon treffeille kuin silloin. Eka ehdotus taisi tulla viikko sen jälkeen, kun raudat laitettiin. Olisiko se sitten ollut jotenkin niin hellyyttävää.”
    Helsinkiin Shakir muutti 1994 ja Kivihaassa hän on asunut kolme vuotta.
    Vapaa-ajallaan Shakir käy pace-jumpassa ja elokuvissa ja kuuntelee musiikkia sekä tapaa ystäviään. Järjestöharrastuksesta on sittemmin tullut työtä.

Aysu Shakir, miksi haluat kansanedustajaksi?
    “Olen ollut nuoresta asti kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Ensimmäisen yhdistykseni Valkoinen Kani ry:n olen perustanut 9-vuotiaana. Sdp:n jäsen olen ollut 18-vuotiasta ja nyt Helsingin Sdp:n piiri pyysi minua ehdolle. Demarit ovat lähimpänä arvomaailmaani, koska minulle on pienestä pitäen opetettu, että pitää olla solidaarinen ja jakaa asioita. Solidaarisuus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, Sdp ajaa kaikkia niitä ja minä haluan ajaa niitä myös.”

Onko viime viikkoina käyty huumepoliittinen keskustelu ollut mielestäsi asiallista?
    “Ei mikään asia ole liian kohuttu, kun kyse on ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. On hyvä, että asioista puhutaan ja niitä otetaan esille.”

Millaista huumepolitiikkaa itse kannatat?

    “En kannata vapaampaa huumepolitiikkaa. Kannatan ennaltaehkäisyä: pitäisi puuttua syihin, miksi esimerkiksi nuoret kokeilevat huumeita. Huumeiden salakuljetuksen valvontaa pitää tehostaa ja asenteita pitää muuttaa.
    On ongelma, että nuorten viihdekäytöstä on tullut hyväksytympää, eikä sitä enää nähdä vaarallisena. Ei ymmärretä, miten pian huumeisiin voi jää koukkuun ja miten esimerkiksi LSD:stä voi ihan muutaman kerran jälkeen saada skitsofreenisia oireita.
    Huumeiden käytön kieltäminen lailla ei kuitenkaan riitä. Samanaikaisesti pitää puuttua nuorten ongelmiin, ehkäistä nuorten työttömyyttä, järjestää nuorisotaloissa toimintaa, rahoittaa nuorisotyöntekijöiden koulutusta ja palkkaamista.
    On tiettyjä asioita, mihin voi vetää rajan. Kun meillä on näin suuri alkoholiongelmakin, miksi siihen pitäisi tuoda lisää ongelmaa? Minusta on hyvä, että käyttö on kriminalisoitu.”

Tunnetko huumeiden käyttäjiä?

    “Tunnen ihmisiä, jotka polttavat hasista tai ovat käyttäneet LSD:tä. Monet ovat käyttäneet etenkin ulkomaanmatkoilla.”

Oletko itse käyttänyt huumeita?
    “En ole kokeillut. En ole koskaan edes maistanut tupakkaa. Minulla on aika tiukka asenne huumeiden suhteen. Totta kai itsekin juon alkoholia joskus, kun menen tanssimaan, mutta kukaan ei ole tähän mennessä pystynyt selittämään minulle, mitä hyvää huumeissa on.”

Miksi seksin ostaminen pitää mielestäsi kriminalisoida?

    “Yhteiskunnan pitää osoittaa selkeästi, että ihminen ei ole kertakäyttötavaraa ja että nainen ei ole kaupan. En halua elää yhteiskunnassa, jossa pieni poika kasvaa ajatukseen, että jonakin päivänä hän voi ostaa tytön, tai tyttö kasvaa ajatukseen, että jonakin päivänä hän voi myydä ruumistaan.
    Mutta, jos ja kun osto kielletään, samaan aikaan pitää luoda koulutus-, sosiaalisia ja taloudellisia verkostoja prostituoiduille, jotta he eivät tipahda pois yhteiskunnasta.”

Osallistuitko Irakin sodan vastaiseen mielenosoitukseen?
    “Olisin halunnut, mutta olin samaan aikaan tiedotustilaisuudessa, jossa Saksan liittokansleri Gerhard Schröder puhui Irakin tilanteesta ja rauhasta sekä vetosi Irakin tilanteen rauhanomaisen ratkaisun puolesta.”

Aysun jääkaapin sisältö
    “Mä en edes juuri juo alkoholia, ja nyt siellä on vaan pulloja! Ruokaa ei ole, koska tulen kotiin niin myöhään ja lähden niin aikaisin. Ja sinapit on siskon perheen jäljiltä!”

    Paketti kaurahiutaleita, 2 pulloa ketsuppia, paketti rusinoita, purkki appelsiinimarmeladia, purkki puolukkahyytelöä, iso purkki rasvatonta raejuustoa, litra omenamehua, pullo päärynä-rypäle-sekajuomatiivistettä, 2 tuubia unkarilaista paprikatahnaa, 6 tuubia sinappia, 2 pulloa light-omenasiideriä, pullo mustaherukkamehua, 50 cl pullo Salmiakkikoskenkorvaa, 50 cl pullo Irish Creamia, iso pullo latvialaista olutta, pikkupullo valkoviiniä, tölkki lonkeroa, tölkki energiajuomaa, purkki pesto-kastiketta, paketti kasvisliemikuutioita, minijuusto, 6 pulloa kynsilakkaa, pullo lähdevettä, pullo auringonkukkaöljyä, litran mansikka-mustikka-jugurtti

Aysun Kännykän 20 kiinnostavinta
    Aysu Shakirin kännykän puhelinmuistiossa on paljon erilaisten järjestöjen väkeä ja demareita sekä Suomesta että Euroopasta, ystäviä ja sukulaisia.

    Antti Hollanti, Lukioaikainen poikaystävä – Ayla Sisko – Dr Qiau, Vyöhyketerapeutti – Eeva Luhtakallio, Attacin perustajajäseniä – Elena Gorsch, Elena Gorschkow, Erkki Tuomiojan avustaja – GA, Ei mitään hajua – Hampilääkäri – Isän kän, Isän kännykkä – Kilroy Hannama, Henkilökohtainen myyjä Kilroy Travelsissa – Kiss FM Radiokanavan studio – Kämy, Kari Kämäräinen, Neljä Ruusua -yhtyeen rumpali, Shakirin ystävän poikaystävä – Marjaliisa Kil, Marja-Liisa Kiljunen, Sdp:nkansanedustajan Kimmo Kiljusen vaimo – Martin Sandgre, Martin Sandgren, Ruotsin kehitysyhteistyöministerin avustaja – Matti herne, Äänestäjä, joka kaatoi hernekeitot Shakirin päälle Sdp:n vaalitempauksessa Kontulassa – Mirka, Mirka Vainikka, Sdp:n ehdokas Helsingissä – Nesrin, Nesrin Can, Sdp:n kansanedustajan Antti Kalliomäen avustaja – Susanna Huo, Sdp:n kansanedustaja Susanna Huovinen – taksi buda, Budapestin taksi – Tuula Haataine, Sdp:n kansanedustaja Tuula Haatainen – Äiti

Pisimpään säilytetty tekstari:
    Vastaanotettu: 20.11.2000 klo 09:16:16
    Lähettäjä: Isä
    Toivotaan parasta. Ole vain oma itsesi!

Anu Partanen