Vesivahinko HYY:n arkistossa

T:Teksti:

Helsinkiä riivannut pakkasputkivaurioiden suma osui myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kohdalle. Kovien pakkasten äkillinen lauhtuminen halkaisi Domus Academican Unicafessa putken, ja vettä valui betonilattian läpi kellarikerroksessa sijaitsevaan HYY:n arkistoon.
    Arkistossa säilytetään pääasiassa ylioppilaskunnan toimintaosaston vanhoja asiakirjoja kuten esimerkiksi uniikkeja ylioppilaskunnan edustajiston ja hallituksen pöytäkirjoja ja järjestöjen arkistoja. Vesivahingossa kastui ja vaurioitui arviolta kymmenen prosenttia arkiston 400 hyllymetristä asiakirjoja.
    Katosta noronaan valunut vesijohtovesi vaurioitti myös arvokkaita ja varsin vastikään konservoituja kreivi Louis Sparren alkuperäisiä työ- ja sisustuspiirustuksia vuodelta 1901. Sparre suunnitteli aikanaan Vanhan ylioppilastalon huonekalut ja sisustuksen.
    HYY:n arkistonhoitaja Jari Eerola arvioi, että kosteudesta jää vaurio noin kahteenkymmeneen Sparren piirustukseen.
    ”Ja työt oli juuri konservoitu muutaman viime vuoden aikana Virossa ja Helsingissä. Onneksi vanhemmat rakennuspiirustukset kuten esimerkiksi Vanhan rakentamisen asiakirjat eivät kärsineet.”

Loppiaisen jälkeen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sattuneen vesivahingon havaitsi ensimmäisenä aamukuudelta työmaalleen saapunut Unicafen kokki. Domuksella ei heti hoksattu, että vesi oli valunut myös rakenteiden läpi kellarikerroksen arkistoon. Arkistonhoitaja Jari Eerolalla oli kunnia tajuta ensimmäisenä elämäntyönsä kohtalo aamuyhdeksältä.
    ”Ei tätä voi ottaa henkilökohtaisesti”, Eerola toteaa, tosin hieman masentuneesti.
    ”Onneksi tämä ei käynyt pyhinä, jolloin vettä olisi voinut valua päivätolkulla. Olen aina käynyt lomillakin tarkastamassa, onko kaikki kunnossa. Nyt olin joulun tienoilla viikon käymättä.”
    Eerola on pitkään ollut HYY:n arkiston sielu ja pelastaja. Hän on hoitanut ja kahlannut arkistoja läpi yli 15 vuotta, eikä kaiken aloittaminen alusta ole niitä motivoivimpia tehtäviä. Kun katastrofi tajuttiin, paikalle rynnisti onneksi parinkymmenen hengen apujoukko evakuoimaan arkistohyllyjen sisältöä Domuksen kellarin tyhjiin luentosaleihin.
    ”Täytyy antaa kaikki kiitos HYY:nkeskustoimiston väelle ja muille vapaaehtoisille, jotka olivat apunani”, Eerola kehuu.
    Ensin arkiston tila kuivataan valtavilla puhaltimilla. Edessä on myös täydellinen pintaremontti. Vakuutus korvaa remontin, muttei tietenkään pysty palauttamaan ennalleen paperimössöksi muussaantuneita asiapapereita.
    ”Kyllä täällä ainakin puoli vuotta menee, ennen kuin tätä voi edes jotenkuten taas kutsua arkistoksi edes niin, että kaikki paperit ovat taas samassa tilassa.”

Anna-Liina Kauhanen