Jatkot käräjillä

T:Teksti:

Ilmeisesti huumeissa ollut häirikkö aiheutti kunnon rysäkän valtio-opin opiskelijoiden sitseillä viime marraskuussa. Kutsumaton vieras saapui uuden ylioppilastalon Alina-salissa järjestettyihin juhliin kello kolmen aikaan aamuyöllä. Kun järjestäjät kehottivat häntä lähtemään, mies hermostui ja aloitti käsikähmän.
    Valtio-opin opiskelijoiden järjestön VOO:n järjestysmiehet ja paikalle saapuneet vartijat joutuivat kunnon tappeluun, jossa muun muassa yhden vartijan nenä murtui.
    “Minäkin sain potkun leukaani, mutta meillä ei ollut vaatimuksia häirikölle. Paikalle tullut poliisi korjasi hänet talteen ja vartija nosti syytteen häirikköä vastaan”, VOO:n puheenjohtaja Sakari Lauriala kertoo.
    VOO:lla oli muutenkin epäonninen syksy. Syyskuun tiedekuntatenttijuhlissa Domuksella yksi juhlijoista äityi riehumaan ja löi yhtä työntekijää. VOO:n järjestysmiehet saivat hänet poistettua omin voimin.
    Kummassakaan tapauksessa VOO:n bilejärjestelyistä ei löytynyt moitittavaa. Sen sijaan Lauriala löytää moitittavaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n vartiointipalvelusta.
    “HYY:n palkkaamia järjestysmiehiä ei saatu Dommalla kiinni yli puoleen tuntiin.”
    Domuksella järjestysmiehinä toimivat vahtimestarit ovat Kiinteistöpalvelu Pestan palkkalistoilla. HYY ostaa palvelut Pestalta.
    Lauriala on ehdottanut HYY:lle, että se palkkaisi myös Uudelle ylioppilastalolle riuskoja ammattipokeja, joita järjestöt voisivat vuokrata juhliinsa.

HYY:n järjestösihteerin Marika Lindströmin mukaan tapahtumat otetaan vakavasti.
    “Järjestövaliokunnassa mietitään paraikaa keinoja, joilla juhlien sujumista sekä tilojen että käyttäjien kannalta voitaisiin parantaa. Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu Domman järjestysmiespalvelujen kilpailuttamista.”
    Hänen mukaansa joidenkin järjestöjen toimintakulttuuri ruokkii vahinkojen ja ylilyöntien mahdollisuutta. Vaikka väki vaihtuu, hällä väliä -asenne siirtyy järjestössä eteenpäin.
    “Siihen me olemme muun muassa bilekoulutuksessa yrittäneet puuttua.”
    Biletilat joutuvat usein kovalle koetukselle. Esimerkiksi lavuaareja ja vessanpönttöjä hajoaa juhlissa säännöllisesti

Riku Siivonen

kuvitus Inari savola