Franz-setä: Vallan viestejä

T:Teksti:

Vaalit lähestyvät ja poliitikot paljastelevat. Demarinaiset paljastivat, että Paavo on itse asiassa söpö. Kokoomuslaiset paljastivat, että heidän mielestään työttömyyttä voidaan hoitaa alentamalla välillisiä työvoimakustannuksia.
    Satunnainen äänestäjä tosin muistelee kokkareiden paljastaneen saman asian jo vuoden 1995 eduskuntavaalien alla, minkä jälkeen kyseisellä puolueella on ollut kahdeksan vuotta aikaa pistää ajatuksiaan täytäntöön. Minkäs puolueen slogan olikaan ”tekoja, ei sanoja”?

Rankan paljastuksen heittää myös vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara vastikään ilmestyneessä ministerikautensa muisteluteoksessa. Soininvaara kehuskeli pistäneensä monta asiaa liikkeelle lähettämällä tekstiviestillä toimeksiannon ministeriöön. Samaa kommunikointimuotoa hän käytti hioessaan strategiaa erityisavustajansa kanssa kesken neuvottelujen.
    Tokihan ministeri tarvitsee tekstiviestejä. Enemmän pohdituttaa, miten entisaikojen poliitikot pärjäsivät ilman?
    Ajatellaanpa vaikka jatkosodan aikaista suurvaltapolitiikka. Piti turvautua kuriireihin ja monimutkaisiin radioliikenteen salauksiin, kun asioita ei voinut hoitaa napakasti 77 merkillä: Moicca Aatu! Mulla on synttärit viikon päästä, pääsethän?! OPM. T:Mannerheim.
    Olisi tekstiviesteistä epäilemättä ollut apua myös yhteishenkeä lujittavien poliittisten joukkotapahtumien organisoimisessa: Toverit! Miekkari ja jotain muuta lystiä valkoisia vastaan 25.10. Talvipalatsin edessä. Huom: ei haalareita eikä viinaa, kyseessä on vakava mielenilmaus. Lenin.

Nokkelille viesteille olisi taatusti ollut käyttöä myös valtakunnallisissa suhteissa: Hei Kaunisnenäinen Egyptin tytär! Arpa heitetty menemään, Roomassa on tylsää ja Brutus kiukuttelee. Mennäänkö viikonloppuna purjehtimaan Välimerelle? Jullesi.
    Toisaalta myös bänksejä olisi voinut ainakin yrittää puolihuolimattomasti viestillä: ”Rakas Brezhnev, ehkä meistä ei tule enää mitään. Suoraan sanoen mulla on Prahan kevättä rinnassa. Kavereita silti? Dubcek.”
    Ja olisivat tekstarit olleet paikallaan muiden yhteyksien pettäessä: Moi J.! Yritin soittaa, meni vastaajaan. Ootko pahassa paikkaa? Maria M.
    Ja kuittaus: Hei, itse asiassa olen, nimittäin Golgatalla. Soita kolmen päivän päästä uudestaan.