Viidenkympinvillitys: Mielenrauhaa Essolta

T:Teksti:

Vika ei varsinaisesti ole Pian ajotavassa. Päinvastoin, naisen kaasujalka on kohtuullisen rauhallinen. Ei Annen sen takia tarvitsisi pelätä.
    Mutta kun melkein joka aamu pelottaa, ja mitä heikompi sää, sitä rajumpaa Annen sydämentykytys.
    Vihtiläinen proviisoriopiskelija Anne Kivijärvi matkustaa luennoille ja labraharjoituksiin Viikkiin kimppa-autossa ystävänsä Pia Kukkohovi-Sivenin kanssa. Tai siis Pian VW Golfilla, vm. 89. Bensakulut pistetään puoliksi.
    Jo viime syksynä Anne teki Pian kyydissä kaamean havainnon: tuulilasinpyyhkijöillä alkoi olla ikää sen verran, että ne olisi voinut yhtä hyvin jättää kotiin. Kun sitten aamuisin posotettiin Vanhaa Porintietä tai Kehä ykköstä ja taivaalta tuli tiskirättejä, ei kyytiläistä juuri naurattanut. “Jotenkin olisi mukavaa, jos edes kuljettaja näkisi eteensä”, Anne tuumi.
    Bussikyytiin vaihtaminen olisi ollut vaihtoehto vain teoriassa: reilut 13 euroa on liikaa yhden päivän koulumatkoihin.
    Jo marraskuussa Anne yritti ratkoa turvallisuusvajettaan ostamalla Pialle syntymäpäivälahjaksi uudet pyyhkijät. Opiskelijabudjetti venyi kuitenkin vain yhden sulan ostamiseen. Se napsautettiin kiinni kuskin puolelle, ja vanha siirrettiin saman auton pelkääjän puolelle. Ja se pelkääjän puolella ollut pistettiin kiertoon Pian miehen Hiaceen, vm. 87. Edes vähän edellistä parempi, kuulemma.

Ylioppilaslehti päätti tehdä yhdistettyä liikenneturvallisuus- ja mielenterveystyötä ja vei Annen ja Pian Sörnäisten Essolle shoppailemaan. Piaa epäilytti etukäteen, löytyykö parikymppiseen Golfiin enää sopivia sulkia ollenkaan, mutta siellähän ne odottivat! Laadukkaat Champion-merkin sulat etu- ja takaikkunaan (yhteensä 29 euroa) ja kymmenen litran tonkka lasolia päälle (20,20 e). “Sille on muuten Kehällä käyttöä”, Pia riemuitsi.
    Sulkien vaihto sujui naisilta mallikkaasti sen jälkeen, kun Esson tiskin alta onnistuttiin kaivamaan oikean mallin kiinnikkeet. Vääriä tarjottiin. Takalasin vanha pyyhkijä rapsahti rikki sitä irrotettaessa. Hyvä niin: eipä ainakaan joutunut kierrätykseen Hiacen takalasiin vaarantamaan Vihdin liikennettä.

Noora Jokinen