Ranya ElRamly: Puoliksi kokonaan

T:Teksti:

Jos kokonaan suomalainen ei sauno, johtuu se siitä, että hänellä ei ole saunaa tai että hän ei pidä saunomisesta tai että saunominen aiheuttaa hänelle päänsärkyä. Mutta jos puoliksi suomalainen ei sauno, johtuu se siitä, että hän on vain puoliksi suomalainen, vaikka olisi myöskin niin, että hänellä ei ole saunaa tai että hän ei pidä saunomisesta tai että saunominen aiheuttaa hänelle päänsärkyä, sillä onhan niin, että se, ettei hän pidä saunomisesta eikä omista saunaa ja että hän saa saunomisesta päänsärkyä johtuu nimenomaan siitä, että hän on vain puoliksi suomalainen.

Jos kokonaan suomalainen sanoo, että hän alkaa tekemään jotakin, on kyse huolimattomasta puheesta, mutta jos puoliksi suomalainen sanoo alkavansa tekemään jotakin, johtuu se siitä, ettei hän ole suomen kieltä koskaan oppinutkaan.

Ja jos kokonaan suomalainen kirjoittaa pitkiä virkkeitä suomeksi, voidaan hänen virkkeitään verrata muihin aiemmin eläneiden suomalaisten kirjoittamiin pitkiin virkkeisiin, mutta jos puoliksi suomalainen kirjoittaa pitkiä virkkeitä suomeksi, on hänen kielessään selvästikin nähtävissä vieraita vaikutteita, jotka ovat tulleet Suomeen muualta, peräti rantautuneet rannoillemme (rannoillenne?), ja voidaan olla ehkä vähän yllättyneitäkin siitä, että hän on joskus avannut suomenkielisen romaanin.

Mitä sitten alkaa puoliksi suomalainen tekemään? Se alkaa sopeutua. Se saunoo aina kun vaan on mahdollista, ja se pitää siitä aivan helvetisti, muttei liikaa, sillä sitten se jo käyttäytyisi kuin italialainen turisti.

Tai sitten se tekee itsestään identiteetinrakennusmaskotin, jonka elämä, työ ja ihmissuhteet rakentuvat siltä pohjalta, että sen vanhemmat nyt sattuivat olemaan eri maista kotoisin.

Tai sitten se menee sellaiseen duuniin, että se voi viettää mahdollisimman suuren osan ajastaan kansainvälisillä lentokentillä.

Ranya ElRamly

ranya.elramly@helsinki.fi
Kirjoittaja on kirjailija ja poliittisen historian tutkija