Viidenkympinvillitys: Pillu kehyksiin

T:Teksti:

Viime toukokuussa Otto Miettinen käveli taidegalleriaan Yogyakartan kaupungissa Jaavan saarella Indonesiassa. Suuren öljyvärimaalauksen värit ja pintakuviot miellyttivät Miettisen silmää, ja hän laski rahat tiskiin: 1 300 000 rupiaa, noin 140 euroa.
    Taulun loistavan lisäominaisuuden Miettinen huomasi vasta valinnan tehtyään: maalauksen tekijä on nimeltään Edu Pillu.
    “Kuulostaa ihan suomalaiselta punkartistilta”, Miettisen vaimo Annina Käppi hehkuttaa. “Pakkohan se on saada seinälle!”
    Membakar kepala eli Polttaa päätä ei ole vielä päässyt arvoisellensa paikalle, sillä taulun kehystäminen maksaa maltaita eikä biologi-metsätieteilijäpariskunnalla ole ollut moiseen ylellisyyteen varaa. Mutta onneksi Ylioppilaslehti auttaa.

Miettisen ja Käpin rahat ovat menneet häihin ja Indonesiassa vietettyyn vuoteen. Pariskunta opiskeli indonesiaa Gadjaf Matan yliopistolla ja keräsi kansalaisjärjestöille tietoa UPM-Kymmenen ja muiden metsäyhtiöiden käytöksestä sademetsähakkuissa.
    Miettinen toi maalauksen häntä ennen Suomeen palanneelle Käpille tuliaiseksi – ja sovittelulahjaksi. Miettinen kun unohtui Sumatran sademetsiin hieman pitemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus.
    “Sen piti tulla maaliskuussa ja se tuli toukokuussa”, Käppi syyttää.
    “Ajantaju katosi”, Miettinen puolustautuu.
    Ylioppilaslehden 50 euron avustuksella maalaus on vihdoin tarkoitus saada kehyksiin ja seinälle.
    Lempitaiteilijaansa pariskunta on sittemmin perehtynyt paremmin. Edu, aka Edward ja Edo, Pillu on Indonesiassa kohtuullisen tunnettu kolmekymppinen miestaiteilija, joka myös valokuvaa ja järjestää performansseja.
    Pariskunta valitsi taululleen lopulta pronssinväriset kehykset. Ratkaiseva kriteeri oli kehysten kornius. Pitäähän siitä hyvälle tuulelle tulla, kun aitoa Pillua katsoo.

Anu Partanen

Lisää Edu Pillusta: http://www.aikon.or.id/1seni/direktori/rupa/edopillu.asp
http://central.com.au/Synapse/ecopics/edo.html