Juurikkala: Haluaisitko pyhäksi?

T:Teksti:

Paavi Johannes Paavali II julisti 6.10. uuden pyhimyksen: Josemaría Escriván (1902-1975). Pietarin aukiolla oli 300 000 ihmistä 84 maasta. Tapahtuman kantava teema oli jokapäiväisen elämän pyhyys.
    Pyhän Josemarían elämäntyö oli Opus Dei, vuonna 1928 perustettu katolisen kirkon instituutio, joka korostaa pyrkimystä pyhyyteen keskellä arkea ja ihmisen jokapäiväisiä tehtäviä.
    Kun kuulemme puhuttavan pyhimyksistä, ajattelemme ehkä mestattuja marttyyreja tai keskiaikaisia kirkonmiehiä, joiden luulemme syntyneen kaiken inhimillisen yläpuolella.
    Tämän käsityksen Opus Dein perustaja halusi kumota. Hän halusi ihmisten ymmärtävän, että pyhyys on ihanne ihmisille kaikista elämäntilanteista ja ammateista. Kukaan ei synny pyhänä, mutta pyhyys ei silti ole jotain luonnotonta tai epäinhimillistä.

Mitä on jokapäiväisen elämän pyhyys? Otetaan esimerkki. Kutsumukseni on yksinkertainen: opiskella, tehdä työtä ja jonain päivänä perustaa perhe. Kuulostaa helpolta, mutta miten toteutan kutsumustani? Opiskelenko ahkerasti? Teenkö työtä ajatellen itseäni vai voidakseni auttaa muita? Kohtelenko vaimoani ja lapsiani rakkaudella myös silloin, kun itse olen huonolla tuulella?
    Luonnollinen pyhyys on jokapäiväistä taistelua, jossa pyrimme seuraamaan kutsumustamme, käyttämään lahjojamme – kaikki niin erilaisia! – parhaamme mukaan ja rakastamaan maailmaa ja lähimmäisiämme, vaikka se joskus edellyttäisi uhrauksiakin. Inhimillistä mutta sankarillisen vaikeata. Pyhän Josemarían sanoin: “Kääntymys on hetken asia. – Pyhittyminen vaatii koko elämän.”

Miksi yrittää elää hyvin? Miksi kamppailla? Eikö itsekäs ja pinnallinen nautinnonhalu ole hauskempaa?
    Kukin tekee valintansa. Meillä on vain yksi elämä. Minä haluan nostaa sen niin korkealle kuin heikoin voimini kykenen. Haluan voida kuolinvuoteellani sanoa: “Olen yrittänyt elää hyvin.” Sitä paitsi, jos elän näin, voin olla aina iloinen, koska tiedän yrittäneeni parhaani.
    Me valitsemme ja itse siitä myös vastaamme.

Oskari Juurikkala
oskari.juurikkala@vapaasana.net

Kirjoittaja opiskelee taloustiedettä Helsingin kauppakorkeakoulussa.
Hän oli Roomassa 6.10.