Opiskelijat keräävät internetissä nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan opintotukimallia muutettavaksi siten, että opiskelija voisi helpommin käydä töissä päätoimisen opiskelun ohessa.
    Käytännössä tämä tarkoittaisi tulorajojen poistamista niiltä kuukausilta, joina opiskelija ei nosta opintotukea. Opintotuellisten kuukausien osalta vapaan tulon enimmäismäärää puolestaan vaaditaan korotettavaksi tuntuvasti.
    Nykyisin opiskelija saa ansaita jokaista tukikuukautta kohden muuta tuloa 505 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohden 1 515 euroa.
    Vetoomuksen on allekirjoittanut tähän mennessä noin 20 500 henkilöä.
    Allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa sekä keskustan kansanedustaja Petri Neittaanmäki.
    ”Helsingin yliopiston rehtorin Kari Raivion osallistumista odotetaan hartaasti”, kertoo vetoomuksen isä, oikeus- sekä valtiotieteitä opiskeleva HYY:nedustajiston jäsen Arto Haapea.

Haapea kirjoitti lokakuussa opiskelijoiden tuloloukuista Helsingin Sanomien mielipidesivulle. Idea vetoomuksesta syntyi, koska Haapea sai kirjoituksestaan paljon rohkaisevaa palautetta. Vetoomussivujen teknisen puolen toteutti Haapean tietojenkäsittelytiedettä opiskeleva ystävä Antti Pöntinen.
    ”Mitään varsinaista tavoiterajaa meillä ei nimien määrälle ole. Nyt odotamme kauanko popcornit poksahtelevat: kun tahti hiipuu, tulostamme listat ja ryhdymme jatkotoimiin”, Haapea sanoo.
    Vetoomuksen suosio on yllättänyt parivaljakon jopa niin, että jatkotoimien suunnittelukin on vielä kesken.
    ”Joka tapauksessa tarkoituksena on luovuttaa vetoomus asiasta vastaavalle valtioneuvoston jäsenelle lähiviikkojen aikana”, Haapea kertoo.

Vetoomuksessa valtiovaltaa
vaaditaan vielä meneillään olevan vaalikauden aikana huomioimaan, että opintotuki ja tulorajat ovat jääneet jälkeen yleisestä hintakehityksestä. Kummankaan määrää ei ole tarkistettu kymmeneen vuoteen palkkojen kasvusta ja hintatason noususta huolimatta.
    Vetoomuksessa tuetaan myös ylioppilaskuntien kamppailua opintotuen nostamiseksi, mutta ensisijaisesti siinä vaaditaan tulorajojen tarkistamista, jotta opiskelijoilla olisi mahdollisuus nostaa elintasoaan edes omatoimisesti.
    Vetoomuksen puuhamies on tyytyväinen. Tuloloukkukysymys on nyt saanut sen verran julkisuutta, että jotakin on hänen mielestään tapahduttava.
    ”Muutamia soraääniä, kuten ’Opintotuki riitti 80-luvullakin vallan mainiosti’ tai ’Elitistit hiljaa’, lukuun ottamatta kaikki tahot ovat myöntäneet ongelman vakavuuden”, Haapea kertoo.

Taina Ahtela
kuva Anu Partanen

Vetoomus osoitteessa: www.helsinki.fi/~haapea/vetoomus.html