Viidenkympinvillitys: Oivalle kenkää

T:Teksti:

”Riikinkukko”, toteaa Oiva Nurminen.
    Oivan edessä on värikäs kenkähylly, ja Oiva, 2, tiirailee sitä ujosti. On tullut aika valita uudet kengät. Vanhat ovat mokkaa, eivätkä siis mitenkään soveltuvaiset märkiin syyskeleihin.
    Kun Oivan äiti Katariina Nurminen otti yhteyttä Ylioppilaslehteen, ymmärsimme nopeasti, minne tämänkertainen viiskymppinen menisi. Kasvavathan lasten jalat jopa huimaa kolmen numeron vuosivauhtia aina kolmanteen ikävuoteen asti, kuten Oivan äiti selitti.
    Oivan äiti ja isi opiskelevat, joten rahaa ei ole liikaa. Lisäksi Oivan perhepiiriä on koetellut harvinainen ja vakava sairaus. Perheen kakadu täytyi lopettaa kaksi viikkoa sitten, kun immuunikatosairaus vei lopullisesti voiton linnusta.
    Sitä ennen Claudia-kakadua oli hoidettu ja tutkittu pitkään ja hartaasti. Lintua vaivanneen Psittacine Beak and Feather Diseasen (PBFD) ei pitäisi edes esiintyä Suomessa, ja rakkaan siivekkään sairauden syyn etsiminen tuli Oivan perheelle aivan tolkuttoman kalliiksi.
    Kun vaivojen syy löytyi, oli jo liian myöhäistä. Munuaiset olivat irtisanoutumassa ja trooppisen linnun viimeiset viikot olivat kärsimyksen täyttämät.
    Rakkaan Claudian lähtö oli Oivalle, Veijo-veljelle ja vanhemmille vaikeaa aikaa. Tyhjyyttä täyttämään oli pakko hankkia koiranpentu. Nyt söpö hauva tuo iloa ja pissaa nurkkiin. Ennen kaikkea pentu kuitenkin takaa sen, että asiakassuhde eläinlääkäriin säilyy läheisenä – ja lääkärien taksat tunnetaan.
    Silti Oivan olisi aika saada uudet kengät.
    Kenkien valintakriteeriksi ei ennakko-oletuksista huolimatta nouse riikinkukko vaan elefantti. Oivaa miellyttää eniten malli, jossa on punaisia elefantteja. Stockmann riistää kengistä 44,99 euroa, mutta Oivan jalat pysyvät takuulla kuivina.

Roope Mokka