Ura solmussa?

T:Teksti:

Mitä jos lääkäri ei haluakaan valmistuttuaan työskennellä lääkärinä, opettaja opettajana tai teologi pappina tai uskonnonopettajana? Ilmiselvä kriisin paikka, johon onneksi on tarjolla vertaisryhmän tukea.
    Apua voi hakea akateemisten työnhakijoiden Urapajasta tai Helsingin yliopiston rekrytointipalveluilta. Niissä työuraa voi suunnitella yhdessä ammattilaisten kanssa.
    Urapaja järjestää urasuunnittelukursseja verkossa. Yliopiston rekrytointipalvelut taas tarjoaa perinteisempää tera-piaa, parin tapaamiskerran opetusta.

Urapajassa uuden uran urkeneminen alkaa työnhakijan osaamisen ja vahvuuksien kartoittamisella.
    Seuraavaksi tarkastellaan hakijan kiinnostuksia ja elämänarvoja. Työnetsijän on selvitettävä itselleen, missä määrin hän arvostaa työstä saatavaa palkkaa ja millaisten asioiden kanssa hän haluaa työskennellä. On tiedettävä, mitä tahtoo.
    Joskus tarvitaan joku sanomaan, että vaihtoehtoja on. Psykologi voi hakeutua koulun tai terveyskeskuksen sijasta töihin myös Nokiaan.
    Vasta itseanalyysin jälkeen pohditaan, millaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia työelämä tarjoaa. Kurssin lopussa vaihtoehdoista muovataan tavoitteet ja tehdään konkreettinen toimintasuunnitelma. Suunnitelma voi sisältää lisäopintoja tai työkokemusta, jota tarvitaan matkalla lopulliseen päämäärään.

Lääkäriksi opiskelevaa Joanna Nikulinia urasuunnittelu on auttanut. Hän osallistui viime keväänä Urapajan verkkokurssille. Internetterapia oli maailmankansalaiselle pelastus; Nikulin opiskelee Saksassa lääkäriksi, mutta oli kurssille osallistuessaan Australiassa harjoittelijana.
    Nikulin huomasi lääkäriopintojensa harjoittelujaksojen aikana, etteivät perinteiset lääkärin tehtävät olleetkaan sitä, mitä hän haluaa jatkossa tehdä.
    ”Sairaaloissa pitää tehdä paljon töitä pienellä palkalla. Myös perheenperustushaaveet ja vuorotyö tuntuivat hankalalta yhdistelmältä”, hän selittää.
    ”Kesti muutaman vuoden ennen kuin uskalsin tunnustaa itselleni, että opiskelin tavallaan väärään ammattiin.”
    Terveydenhuolto kiinnostaa kuitenkin edelleen, ja valmistuttuaan hän haluaa suuntautua organisointipuolelle. Vetämässä onkin jo harjoittelupaikkahakemuksia alan järjestöihin.

Marika Leed