Senõr globalización

T:Teksti:

Argentiinan talouden tuntijaa Miguel Teubalia koskettavat kriisit kolmella mantereella. Hän itse asuu Buenos Airesissa, veli asuu Israelissa ja poika New Yorkissa.

Muy moderno, harmaantunut argentiinalaisherra mutisee luentosalin edessä ja yrittää saada cd-soittimen toimimaan yliopiston päärakennuksen auditoriossa.
    Vierailuluennoitsija, Buenos Airesin yliopiston pitkäaikainen professori Miguel Teubal, on sekä taloustieteilijä että palkittu säveltäjä. Argentiinan talouskriisiä käsittelevää luentoa seuraamaan tullut yleisö saa kuunnella Teubalin säveltämää pianokonserttoa.
    Monipuolinen on Teubalin juutalaisen suvun historiakin.Teubalin äiti on alunperin turkkilainen ja isä on syntynyt Syyriassa, jonne monet espanjanjuutalaiset pakenivat vainoja 1400-luvulla. Buenos Airesissa syntynyt Teubal muutti perheensä kanssa parivuotiaana Yhdysvaltoihin ja on asunut muun muassa Sveitsissä ja Meksikossa. Perheensä kautta hän on osallisena kriiseihin kolmella mantereella nytkin.
    Argentiinan talouskriisi? Teubal ei ole varma, kuinka kauan yliopistolla on varaa maksaa hänen palkkansa tai kuinka kauan hänen työpaikkansa on ylipäänsä olemassa.
    Palestiinan kriisi? Teubalilla on Israelissa veli, jonka kanssa hän ei agnostikkona ja Israelin politiikan vastustajana ole pahemmin puheväleissä.
    Syyskuun yhdestoista? Teubalilla on sisilialaisen vaimonsa kanssa kaksi poikaa, joista toinen asuu New Yorkissa, toinen Prahassa. Itse hän oli terrori-iskujen aikaan New Yorkissa.
    Suomalaisesta näkökulmasta Teubalin kriisisaldo kuulostaa rankalta. Teubal itse löytää kriiseistä positiivisiakin puolia: Argentiinan ahdinko on saanut ihmiset kaduille, mikä saattaa antaa potkua uudelle osallistuvalle demokratialle.
    Hän ei pidä tilannettaan edes erikoisena: “Epävarmuuteen tottuu nopeasti.”
    Kun elää kriisin keskellä, ei ole aikaa päivitellä. Päivittely jää herrankukkarossa eläville, esimerkiksi meille suomalaisille.

Taina Ahtela