Juurikkala: Sosiaalivaltion moraalinen konkurssi

T:Teksti:

Julkinen terveydenhuolto on kriisissä. Menoja leikataan. Jonot kasvavat. Sairaat jäävät hoitamatta.
    HUS on otsikoissa, mutta se ei ole ainut oire. Pinnan alla muhii koululaitoksen kriisi, perheiden kriisi ja mielenterveyskriisi. Lisätään vielä työttömyysongelma, syrjäytymisongelma ja nuorisoväkivalta, niin konkurssi on valmis. ‘Hyvinvointivaltion’ konkurssi.
    Konkurssi ei ole vain taloudellinen vaan myös moraalinen. Ongelmat ovat kasaantuneet vuosikausia, mutta vastuuta on vähätelty, vääristelty ja pakoiltu toivoen sen katoavan. Syylliset ovat aina muualla – poliitikot, virkamiehet, lääkärit, asiakkaat, äänestäjät…
    Mutta syyllisyyden pallo ei heittelemällä katoa. Se paisuu.

On kahdenlaisia
instituutiota: luonnollisia ja luonnottomia. Ensiksi mainitut syntyvät kuin luonnostaan: perheet, suvut, naapurustot, seurakunnat, yritykset, kerhot ja yhdistykset. Ihmiset tarvitsevat toisiaan ja solmivat vastavuoroisia suhteita. Lähimmäisenrakkaus ruokkii vastarakkautta.
    Jälkimmäiset syntyvät säätämällä lakeja: virastot, laitokset ja valtiot. Vallanpitäjät haluavat hallita. He tulevat kuin valkoiset ritarit, mutta suistavat kilpailijat sivuun. Luonnolliset instituutiot menettävät asemansa ja ne kuihtuvat tai katoavat tarpeettomina.

Valtio ei silti voi korvata luonnollisia yhteisöjä. Virastot eivät tarjoa emotionaalista tukea onnettomuuden hetkellä. Valtio ei lohduta; se ei jaa rakkautta eikä huolenpitoa.
    Valtion päätöksenteko on kaavamaista, kylmää ja kasvotonta. Sen toiminta ei perustu aitoon sympatiaan eikä vastavuoroiseen vastuuseen. Päättäjät eivät tunne ihmisiä, joita auttavat, eivätkä niitä, joita kieltäytyvät auttamasta. Ihmiset ovat vain numeroita tilastoissa.

Uusi ratkaisu:
yhteisöllistäkää! Palauttakaa valta aidoille yhteisöille: perheille, suvuille, seurakunnille, yrityksille ja vapaaehtoisille yhdistyksille. Niille se luonnostaan kuuluu. Luonnoton sosiaalivaltio joutaa moraaliseen konkurssimenettelyyn.

Oskari Juurikkala
oskari.juurikkala@vapaasana.net

Kirjoittaja opiskelee taloustiedettä Helsingin kauppakorkeakoulussa.