Ulkomaalaiset opiskelijat hintansa väärtejä

T:Teksti:

Ulkomaalaisille perustutkinto-opiskelijoille ajetaan lukukausimaksuja aivan kuin olisi skandaali, että Suomessa opiskelee ulkomaalaisia ilmaiseksi. Talouselämä-lehti (23. 8.) tivaa opetusministeri Maija Raskilta, onko ministeri tietoinen siitä, että “rikkaiden kiinalaisnuorten ja muiden ulkomaisten opiskelijoiden ilmainen koulutus yliopistoissa maksaa Suomen valtiolle 30 – 40 miljoonaa euroa vuodessa “.
    On mukavaa olla kerrankin samaa mieltä opetusministerin kanssa: koulutus on ilmaista ja pysyy, Rask vastaa. Mutta pysyykö todella? Äskettäin julkaistun opetusministeriön kansainvälisyysstrategian valmisteluvaiheessa ulkomaalaisopiskelijoille kaavailtiin 5 000 euron suuruisia lukukausimaksuja.

Liike-elämän koulutuspoliittiset
viestit ovat kovin ristiriitaisia. Samaan aikaan kun kauhistellaan ulkomaalaisnuorten ilmaista koulutusta, työnantajajärjestöt vaativat aktiivista maahanmuuttajapolitiikkaa torjumaan lähivuosien työvoimapulaa. Miksi kukaan maksaisi opinnoista Helsingissä, jos samalla rahalla opiskelee Harvardissa? Ensimmäiseksi ei kannata tukkia väylää, jolla Suomeen saadaan korkeakoulutettua työvoimaa. Maksullinen koulutus ei nimittäin kiinnostaisi täällä nyt opiskelevia ulkomaalaisia: tuote ei ole tarpeeksi hyvä.
    Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tekemän ulkomaalaisopiskelijaselvityksen mukaan vain harva ulkomaalainen perustutkinto-opiskelija opiskelisi Suomessa, jos opiskelusta joutuisi maksamaan. Sekään yleinen mielikuva, että Suomeen tullaan opiskelemaan sosiaalietuuksien perässä, ei näytä pitävän paikkaansa. HYY:n tutkimus osoittaa, että ulkomaalais- opiskelijat ovat vanhempia ja koulutetumpia kuin suomalaiset opiskelijat. Moni voisi jäädä Suomeen töihin, jos töitä olisi. Ulkomaalainen akateeminen työnhakija vain ei työnantajalle kelpaa – vielä. Vaikka kuinka lupailtaisiin työvoimapulaa, sitä ei vastavalmistuneen ulkomaalaisen ole varaa jäädä työttömänä odottamaan.

On kannattavampaa kouluttaa ulkomaalaisia nuoria ja huolehtia siitä, että Suomi on houkutteleva maa jäädä asumaan, tekemään töitä ja maksamaan suurten suo- malaisten ikäluokkien eläkkeitä, kuin kerätä kouralliselta ulkomaalaisia rahat pois ja lähettää takaisin maailmalle.

Anna-Liina Kauhanen