Pelasta radio älä maailmaa

T:Teksti:

Elokuun ensimmäisen päivän iltana unessa.net-keskustelukanavalle tuli puolen yön aikaan viesti Urpilta. Siinä oli linkki Nelosen uutiseen, joka kertoi, että Yle aikoo “uudistaa” radiokanaviaan. Radiomafian profiili ja nimi tulisivat muuttumaan. Turkulainen Ville Säävuori, 22, havahtui. Ei voi, ei saa! Aikovat lopettaa ainoan kanavan, joka tarjoaa jotain muutakin musiikkia kuin kaupallisten kanavien soittolistat. Jotain täytyi tehdä.
    Radiomafia-irc-kanavalla oli paikalla nelisenkymmentä irkkaajaa. Keskustelijat ehdottivat, että Ylelle pitäisi tehdä vetoomus Mafian puolesta. Säävuori osasi tekniikan ja päätti tehdä sopivan verkkosivun, jonka kautta nimiä voisi kerätä. Vähän ennen kello kahta simppeli sivu oli valmis. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen adressissa oli yli 50 nimeä ja lisääkin näytti tulevan. Kuuden jälkeen aamulla Säävuori meni nukkumaan ja pisti kellon herättämään puoli yhdeksitoista.

Viime vuoden keväällä Voima-lehdessä julkaistiin Suomen ylioppilaskuntien liiton ilmoitus. Siinä kehotettiin osallistumaan vetoomukseen, joka vaati Suomen kehitysavun nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Kampanjan takana oli Kehitysyhteistyön palvelukeskus, myös SYL oli mukana keräämässä nimiä. Kehitysyhteistyökoordinaattori Esa Salminen lähetteli vetoomuksia ja kampanjamateriaalia ylioppilaskuntiin. Hän otti myös kynän käteen ja lähti kadulle keräämään nimiä. Aika monet allekirjoittivat helposti tai sanoivat suoraan, ettei kannata yrittää. Etenkin illan pimetessä terasseilta löytyi näsäviisaita vastustajia: “Onhan sun helppo olla solidaarinen yhteisillä rahoilla.” Kerralla Salminen jaksoi kerätä kuutisenkymmentä nimeä.

Ville Säävuori havahtui seuraavana päivänä kello 11.20. Herätyskello oli saanut soida itsekseen. Säävuori hyppäsi sängystä ja pisti näytön päälle. Hän hieraisi silmiään, tuon täytyi olla pilkkuvirhe… Ei, totta se oli. 990 nimeä yhden yön aikana. Radiomafialla täytyi olla paljon ystäviä. Tieto vetoomuksesta levisi nopeasti internetissä, ja se löytyi parhaimmillaan liki 40 keskustelukanavalta. Nimiä tippui kymmenkunta minuutissa. Päivän mittaan Säävuori naputteli hullun lailla ja yritti tarkistaa nimien oikeellisuutta, mutta ei pysynyt millään vauhdissa. Hän poisti akuankat ja otti varmuuskopioita nimilistoista. Ennen puoltayötä Säävuori palasi pieneltä tauolta koneen luokse ja ynnäili hetken aikaa. Ensimmäisen vuorokauden tulos: yli 5 000 nimeä.

Kehitysyhteistyökampanja jatkui
koko vuoden. Esa Salminen ja SYL:n silloinen varapuheenjohtaja Lena Koskela kulkivat vetoomuslistat laukuissaan ja kaivoivat ne aina sopivan tilaisuuden tullen esiin. Kansainvälisyyskasvatus jäi välillä vähiin, koska oli helpompi lähestyä nuoria kaveriporukoita, jotka yleensä jo tiesivät asioista. SYL:n toimistolla kasattiin maakuntien aktiiveilta tulleita nimiä yhteen pinoon. Eniten nimiä tuli Tampereelta ja Turusta.

Loppujen lopuksi Ville Säävuoren vetoomus Radiomafian säilyttämisen puolesta keräsi kahdessa viikossa 20 000 nimeä. Säävuoren ei täytynyt liikkua kotoaan mihinkään. Tosin hänen pitää vielä lähiaikoina matkustaa Helsinkiin luovuttamaan tulostettu paperipinkka. Päivää ei ole vielä sovittu. Esa Salminen ja muut ylioppilaskuntien edustajat saivat kerättyä Kepan vetoomukseen 4 222 nimeä – kahdeksassa kuukaudessa. Niistä 923 tuli internetistä, jossa allekirjoittaminen oli myös mahdollista.
    “Aika moni Mafian kuuntelijoista liikkuu varmaan aktiivisesti internetissä. Eikä tällainen asia ole niin laaja kuin tuollaiset isot poliittiset kysymykset. On helpompi ottaa kantaa”, Säävuori pohdiskelee. “On muuten aika outoa, ettei netissä ole enempää erilaisia kampanjoita, itse en ole usein sellaisiin törmännyt. Joskus kerättiin nimiä, jotta kympin setelit saataisiin automaatteihin.”

Esa Salminen työskentelee nykyisin Kepan yhteystoimitsijana Sambiassa. Hän uskoo, että pelkkä nimien määrä ei ole ratkaisevaa. “Vetoomuksella saa kuitenkin julkisuutta ja paineita päättäjille. Toisaalta nimiä kerätessä voi jakaa hyvää sanomaa ja saada ihmiset kiinnostuneiksi. Ehkä joku alkaa sen vuoksi ajatella muutakin kuin omaa itseään.
    ” SYL ja Kepa luovuttivat huhtikuussa vetoomuksen silloiselle kehitysyhteistyöministerille Satu Hassille. Nykyinen vastuuministeri Suvi-Anne Siimes perusti äskettäin työryhmän pohtimaan keinoja, joilla määrärahat saataisiin nostettua YK:n edellyttämälle tasolle. Ryhmän ehdotuksia kuullaan ensi vuoden alussa. Niin ikään alkuvuodesta tiedetään jo enemmän Ylen uusien kanavien sisällöstä. Vielä niitä kutsutaan Ylessä nimillä X, Y ja Z.

Riku Siivonen