Kirjeitä kaukaa: Puolukassa

T:Teksti:

Viikonloppuna kylällä järjestettiin joukkuemarjastuksen MM-kisat. En ottanut osaa varsinaiseen mittelöön, mutta kävin puolukassa myöhemmin omin päin. Saaliillani ei olisi kyllä ollut asiaa minkään sortin kisoihin, paitsi ehkä puolukansyöntikilpaan.
    Reissun päätteeksi en jaksanut panna marjoja enää edes sankoon. Istuin mättäällä ja raastoin suoraan varvuista tuoretta, kirpeätä puolukkaa. Oi, mikä onni! Vettä vain tippui ja tirskahteli silmänurkista!

Olen olostellut ensimmäisen viikon kotona kahdestaan isän kanssa, mikä on sillä tavalla vaativaa, että laitan meille ruokaa. Tulin opiskeluaikanani tunnetuksi kehnoista keittotaidoistani. En esimerkiksi älynnyt, että kun keitos kiehuu tai paistos paistuu, levyn voi laittaa pienemmälle. Siispä levy oli aina kuutosella. Ainakaan mikään tarjoamani ei ollut raakaa.
    Isä on vanhan kansan miehiä. Hän on vuosia ollut sitä mieltä, että jos nainen ei pärjää keittiössä, siinä ei mikään auta. Ei pääse naimisiin. Nyt isä on heltynyt. Hän rohkaisee ja kiittelee, vaikka laitan miten yksinkertaisen päivällisen. Tänään oli keitettyjä perunoita, kaupan kasvispihvejä ja käristettyä sipulia. Bonus: yllättävä sinappi.
    Herkkua tai ei, isälle ateria oli konkreettinen todiste siitä, että aikani maailmalla ei ole mennyt naimamielessä täysin hukkaan. Ehkäpä tyttärellä on vielä toivoa?
    Isän mukaan ovela nainen on paikalla, kun mies tulee kylläiseksi. Kun mies sitten kääntää silmänsä naiseen autuaallisessa mielentilassa riittävän monesti, hän ei kohta pysty elämään ilman naista. Ja niin sitä sitten pääsee, tai joutuu, sinne naimisiin.
    Jaa-a. Homma on kyllä niinkin, että isä on tehnyt ruumiillista työtä. Hän herkistyy edelleen kunnon läskisoosin äärellä toisin kuin nykyajan näyttöpääteheebot.

Kuten arvata saattaa, tämä vuosi on ollut kuivuuden takia suhteellisen huono marjavuosi. Marjastuskisan voiton vei Kiantastone-niminen porukka. Neljän hengen joukkue keräsi tunnissa 34,7 kiloa puolukkaa. Tämmöisiin tuloksiin pääsee vain poimuria tai muuta apuvälinettä käyttämällä. Kisojen yhteydessä järjestettiin kilpailu myös puolukanpoimintakoneille. Sen voitti rovaniemeläinen mies. Hänen marjareissuillaan, toisin kuin omallani, toteutuu nykyaikainen tulosvastuu. Mies oli yhdistänyt puolukoita imuletkulla keräävän koneen raivaussahaan.

Anne Moilanen
anne.moilanen@pp1.inet.fi