Juurikkala: Hyväntahtoiset pahantekijät

T:Teksti:

Olipa kerran ammattiyhdistysmies. Hän oli huolissaan työläisten tilanteesta. Hän halusi tovereilleen korkeampaa palkkaa ja parempia työetuja, sillä hänellä oli hyvä sydän. Mies ahkeroi päivät ja yöt. Hän kampanjoi, organisoi ja neuvotteli. Lopulta ammattiliitot vastasivat kaikista työsopimuksista. Liitot vaativat parempia palkkoja, kiristivät työnantajia ja kyykyttivät kapitalisteja. Ammattiyhdistysmies oli tyytyväinen.
    Tuli lama. Myynti laski ja voitot pienenivät. Työnantajat valittivat työvoiman kustannuksia. Ammattiyhdistysmies piti pintansa, joten irtisanomiset lisääntyivät. Työläiset lakkoilivat. Työttömyys kasvoi ja kurjisti kansan. Mutta ammattiyhdistysmiestä arvostettiin, koska hän oli heikomman puolella.

Olipa kerran ympäristönsuojelija. Hän oli huolissaan ympäristön tilasta. Hän halusi, että kaikki luonto olisi yhteistä omaisuutta, sillä hänellä oli hyvä sydän. Ympäristönsuojelija ahkeroi päivät ja yöt. Hän kampanjoi, organisoi ja neuvotteli. Lopulta maat ja metsät olivat kaikkien omaisuutta, jonka käytöstä päätettiin yhdessä. Kukaan ei voinut riistää luontoa omaksi edukseen. Ympäristönsuojelija oli tyytyväinen.
    Syntyi riita, sitten toinen. Kukin ajoi surutta omaa etuaan. Jos joku teki työtä ja huolehti omaisuudesta, muut keräsivät hedelmät. Järvet likaantuivat ja metsät kaadettiin salaa. Viljelykset rappeutuivat ja kansa näki nälkää. Mutta ympäristönsuojelijaa arvostettiin, koska hän oli ympäristön puolella.

Oli vielä kerran yrittäjä. Hän huolehti omasta edustaan. Hän halusi maksimoida voittonsa, sillä hänellä oli itsekäs sydän. Yrittäjä ahkeroi päivät ja yöt. Hän laski lukujaan ja kehitti tuotettaan, jotta kaikki olisi mahdollisimman tehokasta. Lopulta hän valmisti tuotteensa paremmin kuin kukaan muu. Hinnat laskivat, laatu parani ja asiakkaat olivat tyytyväisiä.
    Kilpailijat valittivat viranomaisille. Yksi syytti yrittäjää liian korkeista, toinen liian matalista hinnoista. Palvelemalla kuluttajia mahdollisimman hyvin yrittäjä vahingoitti kuluttajia. Viranomaiset yhtyivät lauluun, sakottivat yrittäjää ja määräsivät yrityksen pilkottavaksi. Yrittäjää vihattiin, koska hän ajatteli vain itseään. Kukaan ei ollut hänen puolellaan.

Oskari Juurikkala

Kirjoittaja on Vapaasana. net-verkkolehden entinen päätoimittaja.
Hän opiskelee Helsingin kauppakorkeakoulussa.