Akateemista vapautta kahdeksasta neljään

T:Teksti:

Viidennen vuoden eläinlääkäriopiskelijoiden opiskelua valvotaan kellokortilla. Klinikkaharjoitteluun on tultava aamukahdeksalta ja kellokortin saa leimata ulos aikaisintaan neljältä tai päivästä ei saa opintosuoritukseen vaadittavaa klinikkapistettä. Pisteitä on saatava kasaan sata; syyskuun alun ja kesäkuun ensimmäisen päivän välisenä klinikka-aikana paikalla on oltava joka päivä joulunpyhiä ja pääsiäistä lukuun ottamatta. Nyt kellokorttia vaaditaan kaikille opiskelijoille: opetusministeriön tutkintorakenteen uudistusta suunnittelevan työryhmän mielestä opintoaika pitäisi rajata seitsemään vuoteen. Ihanneopiskelijalta opintoihin kuluu aikaa vain viisi vuotta.

Akateemista vapautta on monenlaista. Eläinlääketieteen opiskelijoiden mielestä vuosi käytännön töissä klinikalla on kiinnostavin osa opintoja, ja osa opiskelijoista pitää kellokorttiseurantaa epäluottamuslauseena opiskelijoille. Opiskelemaan tultaisiin ilman kontrollikoneistoakin. Tutkinnonsuorittamisen pakkoaikarajat ovat melkoinen epäluottamuslause kaikille opiskelijoille. Opiskelijat ovat kovin sekalainen seurakunta. Meitä on 18-vuotiaista kuusikymppisiin, rikkaista köyhiin, sinkuista perheellisiin. Opiskelijan saamat tuet, kuten opintoraha, eivät tee kokopäivätoimista opiskelua mahdolliseksi. Kyse on ollut tietoisesta poliittisesta valinnasta, joka on johtanut siihen, että opinnot ja työnteko vuorottelevat opiskelijan arjessa. Monesta hyvin perustellusta syystä.

Opintoaikoja ei pidä rajata, tai jos opintoaikoja rajataan, on opintotuki nostettava tasolle, jolla voi elää ja opiskella päätoimisesti. Korkeakouluttautumiseen käytetty aika on silloin otettava myös huomioon tulevassa eläkemallissa. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi parhaillaan eläkeuudistusta, jonka mukaan opiskelijallekin kertyisi eläkettä viideltä opiskeluvuodelta. Ehdotus on erinomainen. Niillekin päätoimisille opiskelijoille – vaikkapa kellokortilla kahdeksasta neljään opiskeleville ja itsensä opintolainalla elättäville eläinlääketieteilijöille – on kerryttävä eläkettä, vaikka heillä ei olisi mahdollisuutta työssäkäyntiin.

Anna-Liina Kauhanen