Yksityistäminen suututti Espanjan yliopistoväen

T:Teksti:

Espanjassa yliopistoväki on rynnännyt kadulle puolustamaan julkista yliopistolaitosta. Opiskelijat ja yliopistojen henkilökunta vastustavat tammikuussa voimaantullutta uutta yliopistolakia, jonka pelätään muuttavan yliopistot liikeyrityksiksi.
    Parhaimmillaan 200 000 opiskelijaa ympäri Espanjaa on osoittanut mieltään uutta lakia vastaan. Samaan aikaan suurin osa Espanjan professoreista ja yliopistojen muusta henkilökunnasta on lakkoillut joka keskiviikko.
    Opiskelijoiden mielenosoitukset ovat yleensä alkaneet rauhallisesti, mutta päättyneet pidätyksiin ja loukkaantumisiin – Espanjan poliisi ei epäröi käyttää pamppua ja kyynelkaasua.
    Uusi laki yksityistää yliopistot ja tekee koulutuksesta yksityisesti rahoitettavaa kauppatavaraa. Lukukausimaksut nousevat ja nykyiset varattomien opiskelijoiden stipendit lopetetaan. Myös henkilökunnan määräaikaisia työsopimuksia lisätään.

Yliopistoväki on hämmästynyt nopeasta lakiuudistuksesta. Tieto uudesta laista levisi yliopistoissa vasta, kun laki oli jo hallituksen pöydällä valmiina hyväksyttäväksi.
    Ja silloin alkoivat protestit. Madridin Universidad Complutensen politiikan ja sosiologian tiedekunnan pohjakerros on toiminut syksystä lähtien vastarintaliikkeen suunnittelukeskuksena.
    Katosta roikkuu banderolleja, joissa kerrotaan uuden lain vastaisista tapahtumista ja vastustetaan siinä sivussa myös “usa:n imperialistista sotaa” Afganistanissa.
    Rakennuksen seinille on maalattu anarkistisia ja vasemmistolaisia iskulauseita. Opiskelijajärjestöjen toimistojen oviin on kiinnitetty tiedotuslappuja seuraavan semana de luchan, taisteluviikon, aikatauluista.
    Kampuksella kiertää huhu, että että Espanjan salainen poliisi kuljeskelee tiedekunnan käytävillä ottamassa selvää tulevista mielenosoituksista.
    Liikehdintä ei ole rauhoittunut, vaikka laki on jo astunut voimaan. Antropologiaa Univesidad Complutensessa opiskeleva Vidal Ferrero Durá uskoo, että lainvastustajat järjestävät myös keväällä mielenosoituksia ja kokoontumisia sekä julkaisevat vetoomuksia.
    Ferrero Durá pitää uuden lain suurimpana vaarana yliopistolaitoksen elitisoitumista ja varattomien opiskelumahdollisuuksien tuhoamista. Erityisesti hän kummeksuu sitä, että opiskelijoiden ja professorien mielipidettä ei kuunneltu kun lakia laadittiin.
    Hallitus pitää laista kiinni vastalauseista huolimatta. Ferrero Durá uskoo kuitenkin, että uusi laki on tuomittu tuhoon:
    “Laki ei voi toimia, jos kaikki ne, joiden pitäisi käytännössä toteuttaa lakia vastustavat sitä!” hän sanoo.

Heidi Härkönen