Alio: Naisen logiikkaa

T:Teksti:

Mikä erottaa ihmisen eläimestä? Filosofi Thomas Hobbes tiesi vastauksen: vain ihminen kuvittelee itsestään liikoja.
    Tästä seuraa paljon harmia.
    Ihminen esimerkiksi kuvittelee usein, että hän on oikeassa ja muut väärässä. Kaikki menisi useimmiten mallikkaasti, kunhan muistaisi liikkua vain itseään lahjattomampien tai samaa mieltä olevien kanssa. Hankaluuksia syntyy, jos uskaltautuu eri mieltä olevien älykkäiden ihmisten seuraan.
    Tuloksena saattaa olla vaikkapa sota.
    Ongelma on vastassa taas helmikuun alussa. Nykyisen talousjärjestelmän kriitikot kokoontuvat suunnittelemaan parempaa tulevaisuutta Maailman sosiaalifoorumiin Brasilian Porto Alegreen ja Suomen sosiaalifoorumiin Helsinkiin. Tarkoitus on keksiä konkreettisia keinoja, joilla maailmasta saataisiin oikeudenmukaisempi ja turvallisempi paikka.
    Vasemmistoviritteisten aktivistien suurin ongelma jää kuitenkin todennäköisesti ratkaisematta. Käännytetyille on helppo saarnata; vaikeampaa on saada uusliberalistisen politiikan kannattajat muuttamaan mieltään. Valta on nyt heillä, joten miksi he luopuisivat siitä?
    Näissä tilanteissa kannattaisi käyttää naisen logiikkaa.
    Kun miestä on vuosituhannet väitetty perheen pääksi, naiset ovat kehittäneet omia keinoja saada tahtonsa läpi. Tunnetuin niistä on naistenlehdissä ja ihmissuhdeoppaissa toisteltu vinkki:
    Uhittelu on turhaa, vetoa hänen itserakkauteensa. Uskottele, että ajatus oli alun perin hänen.
    Tässäpä mietittävää sosiaalifoorumin työpajoihin. Kehitellään ideasta käytännön sovellus maailmanpolitiikkaan.

Sanna Sommers